De hoogte van je toekomstige pensioen staat niet vast, maar is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij is de belangrijkste vraag: welke onzekerheden heeft een pensioen?
Het is dus niet zo dat je pensioen zomaar kan verdwijnen, maar de toekomstige uitbetalingen kunnen wel tegenvallen. En dat wil je natuurlijk alles boven alles voorkomen. Ik zet in dit artikel de belangrijkste voorkombare onzekerheden voor je op een rijtje!
Factoren die invloed hebben op je pensioen
Er bestaat niet zoiets als 'een pensioen'. Jouw pensioen is anders dan het pensioen van jouw buurman. De verschillen hiertussen hebben te maken met verschillende keuzes die jij maakt in je leven.
Even een belangrijk onderscheid voordat we verdergaan: je AOW is niet hetzelfde als je pensioen.
Je AOW is het geld dat elke Nederlander krijgt, dat is gebaseerd op hoeveel jaren jij hebt gewerkt.
Je pensioen bestaat uit spaargeld, beleggingen en een opgebouwde pensioenpremie bij jouw werkgever.
En hoe kan het dan dat jouw pensioen lager is dan dat van je buurman? We zetten de belangrijkste factoren die invloed hebben op de hoogte je pensioen voor je op een rijtje:
1. Tegenvallende beleggingsrendementen
Beleggers hebben altijd te maken met de koers. Ondanks dat een beleggingsfonds veel spreiding heeft door te beleggen in veel verschillende beleggingsproducten, is er altijd de kans dat de beleggingen tegenvallen.
De koers kijkt helaas niet naar wanneer jij met pensioen gaat (was het maar zo'n feest).
2. Mensen worden gemiddeld steeds ouder
Des te ouder mensen worden, des te meer pensioen er uitbetaald moet worden door de pensioenfondsen. Deze pensioenen moeten dus steeds meer geld gaan uitbetalen als mensen ouder worden.
3. Lage rentestand
Hoe lager de rente is, des te meer geld een pensioenfonds ‘in kas’ moet hebben om later alle pensioenen te kunnen betalen. Hierdoor beïnvloedt de rente de waarde van de pensioenen.
Tot slot is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat je voor je pensioen komt te overlijden. Natuurlijk is dit geen leuke gedachte, maar helaas is het wel een mogelijkheid. Veel pensioenregelingen hanteren een zogenaamd nabestaandenpensioen. Controleer bij je pensioenaanbieder of je hiervoor ook verzekerd bent.
3 Tips om jezelf van een goed pensioen te verzekeren
De hoogte van je pensioen staat niet vast. Ik kan me goed voorstellen dat je meer invloed wilt hebben op je toekomstige pensioen. Des te eerder je hiermee begint, des te beter! Daarom zet ik hieronder 3 tips voor je op een rij om jezelf een flitsend pensioen te geven.
Tip 1: Beleggen
In plaats van sparen kun je er voor kiezen om je geld te gaan beleggen. Met samengestelde rente en een gemiddeld rendement van 7,5% per jaar is het mogelijk om mooie rendementen te halen op een periode van 30 jaar.
Het voordeel is dat je constant toegang hebt tot je belegde vermogen en zelf verantwoordelijk bent voor het geld.
Tip 2: Pensioen aanvullen
Als ZZP’er kan het erg interessant zijn om je pensioen aan te vullen. Met een speciale pensioenrekening maak je kans op belastingvoordelen t.o.v. sparen of beleggen. Je kunt er zelf voor kiezen of je vervolgens gaat pensioensparen of pensioenbeleggen.
Ook als je werkgever te weinig pensioen uitkeert kan het interessant zijn om zelf je pensioen aan te vullen. Hoeveel je jaarlijks mag aanvullen, kun je berekenen met je jaarruimte.
Heb je nog jaarruimte over? Neem eens een kijkje bij Brand New Day voor pensioensparen en/of pensioenbeleggen! Of lees mijn review!