Geld tips

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Hier het juiste antwoord!

januari 24, 2023

Als je een hypotheek afsluit heb je de keuze uit drie hypotheekvormen. Voorheen waren dit er meer, maar bepaalde hypotheekvormen worden sinds 2013 niet langer aangeboden. Eén van de hypotheken waar je voor kunt kiezen, is de aflossingsvrije hypotheek. Maar wat is een aflossingsvrije hypotheek nu precies? En is deze hypotheekvorm voordelig voor jou? Bij GeldVriend.nl geven we je daar graag meer duidelijkheid over! Als er één beslissing is die veel impact heeft op je financiële situatie, dan is het namelijk wel het afsluiten van een hypotheek.


Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag van dit artikel: wat is een aflossingsvrije hypotheek? Wat een aflossingsvrije hypotheek is dat is in principe vrij simpel om uit te leggen. Je bent niet verplicht om maandelijks af te lossen. Echter, moet je het openstaande bedrag van de aflossingsvrije hypotheek aflossen zodra de looptijd eindigt. Met een aflossingsvrije hypotheek heb je dus zelf de controle over welk bedrag je wanneer aflost. Dat kan in enkele situaties erg voordelig zijn, zeker als je goed kunt sparen. Als je een gat in je hand hebt, kan deze hypotheekvorm echter wel risicovol zijn. Je moet namelijk het openstaande bedrag van de aflossingsvrije hypotheek aflossen zodra de de looptijd eindigt. Als je het geld op dat moment niet hebt, dan kom je in de problemen. 

Is het nog steeds mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten?

Zoals we in de introductie van dit artikel hebben aangegeven, zijn er sinds 2013 minder hypotheekvormen om uit te kiezen. De beleggingshypotheek en de spaarhypotheek zijn verdwenen, omdat deze hypotheekvormen te grote risico’s met zich meebrachten. Het is echter nog wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Sinds 2013 heb je met deze hypotheekvorm echter geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je deze hypotheek afsluit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Als je een hypotheek wilt afsluiten, is het verstandig om je goed in te lezen. Een aflossingsvrije hypotheek heeft zowel voor- als nadelen. Wij benoemen ze, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken!

De voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

Je bent niet verplicht om maandelijks af te lossen met een aflossingsvrije hypotheek. Het geld dat je niet gebruikt om af te lossen, kun je bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen. Dit type hypotheek is bovendien ideaal als je inkomen wisselt, bijvoorbeeld omdat je zzp'er bent. Kom je aan het eind van de looptijd geld tekort om de hypotheek af te lossen, dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de woning te verkopen. Ook kun je aan het eind van de looptijd altijd nog besluiten om de hypotheek over te sluiten.

Met een aflossingsvrije hypotheek profiteer je dus vooral van veel vrijheid. Omdat je gedurende de looptijd geen betalingsplicht hebt, hoef je niet iedere maand een groot bedrag af te lossen. Dit is ideaal als je goed kunt beleggen. Maar ook als je momenteel een opleiding volgt of hard aan je loopbaan werkt. Dan is het prettig als je nu meer te besteden hebt, en kun je later meer aflossen doordat je inkomen toeneemt.

De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Het nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je dankzij de flexibele voorwaarden ook in de problemen kunt raken. Bijvoorbeeld omdat je ervoor hebt gekozen om niet af te lossen, maar in plaats daarvan te beleggen. Je kunt je woning aan het einde van de looptijd verkopen, maar daarvoor is het wel van belang dat de huizenprijzen niet aanzienlijk dalen. Nog een nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat is wél het geval bij een annuïteitenhypotheek of bij een lineaire hypotheek.

Is het verstandig om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten?

Inmiddels weet je wat een aflossingsvrije hypotheek is en wat de voor- en nadelen zijn. Maar is het nu wel of niet verstandig om voor deze hypotheekvorm te kiezen? Dat is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie en eigenschappen. Weet je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan en heb je ervaring met beleggen? Of werk je hard aan je loopbaan en verwacht je in de toekomst een promotie? Dan kan het wel degelijk interessant zijn om voor de aflossingsvrije hypotheek te kiezen.

Ben jij iemand die van shoppen houdt en vind je het moeilijk om geld op je spaarrekening te laten staan? Dan is de aflossingsvrije hypotheek een onverstandige keuze. Mogelijk wordt de verleiding dan te groot om niets af te lossen en je inkomsten volledig aan kleding, etentjes en andere zaken te besteden. Je loopt dan het risico dat je aan het eind van de looptijd weinig tot geen vermogen hebt, maar nog wel een hypotheek moet aflossen. Ook daar zijn oplossingen voor, zoals het oversluiten van de hypotheek of de verkoop van de woning. Maar jouw financiële positie is dan over 30 jaar waarschijnlijk wel een stuk minder gunstig dan wanneer je wél maandelijks zou aflossen.

Conclusie

In Nederland heb je de keuze uit diverse hypotheekvormen. De aflossingsvrije hypotheek is er daar een van. Deze hypotheekvorm verschilt nogal drastisch ten opzichte van de andere hypotheeksoorten, omdat je niet maandelijks hoeft af te lossen. Dit kan voordelig zijn, maar het kan ook nadelig uitpakken. Het is dan ook verstandig om goed na te denken over welke hypotheek je afsluit. Als je twijfelt welke hypotheek in jouw geval voordelig is, kun je ervoor kiezen om hypotheekadvies in te winnen. Het afsluiten van een hypotheek is niet iets dat je zomaar even doet!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>