Investeren

Wat is crypto staking? Hier het juiste antwoord!

januari 24, 2023

Ben je van plan om in crypto te investeren? Dan heb je vast en zeker al eens van de term ‘crypto staking’ gehoord. Maar wat is staking? en is deze techniek wel of niet interessant voor jou? Bij GeldVriend.nl leggen we je graag meer over dit onderwerp uit! Bovendien omschrijven we ook hoe jij zelf aan crypto staking kunt doen. Zo kun jij voor jezelf bepalen of dit al dan niet interessant voor je is.

Wat is crypto staking?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: wat is crypto staking? Crypto staking is het vasthouden van cryptocurrency. Je bewaart je tokens in een eigen wallet of op een exchange. Je aandeel van een specifieke token wordt gebruikt om transacties mee te valideren. Omdat je bijdraagt aan het validatieproces, word je ook beloond. Je ontvangt in ruil hiervoor een gedeelte van de transactiekosten. Crypto staking werkt overigens alleen op een Proof-of-Stake (PoS) blockchain. Op een Proof-of-Work (PoW) blockchain worden transacties namelijk gevalideerd door te minen.

Inmiddels hebben we je een relatief simpel antwoord gegeven op de vraag ‘wat is crypto staking’? Door jouw aandeel kunnen transacties gevalideerd worden. Jij wordt in ruil daarvoor beloond met een klein percentage van de transactiekosten. Hieronder gaan we dieper in op de werking van staking.

Hoe werkt crypto staking?

Nu we de vraag 'wat is staking crypto?' hebben beantwoord gaan we nu kijken naar hoe het precies in zijn werk gaat. Crypto staking vindt altijd plaats op een Proof-of-Stake blockchain. Op een dergelijke blockchain worden transacties gevalideerd met behulp van stakes, en dus niet met rekenkracht afkomstig van mining. De blockchain selecteert de validators op basis van de hoeveelheid cryptocurrency die ze ‘staken’. Als je zelf aan crypto staking wilt doen, moet je dus tokens vasthouden op je wallet of op een exchange.

Het doel van het Proof-of-Stake systeem is om een veilige blockchain te creëren. Een ander belangrijk voordeel is dat de blockchain niet afhankelijk is van mining hardware. Zogenaamde mining rigs kunnen een grote impact hebben op het milieu. Onder meer omdat ze veel stroom gebruiken. Bovendien worden er ook kostbare grondstoffen gebruikt om mining rigs te maken. Om die reden zijn er ook diverse overheden die maatregelen hebben genomen om mining tegen te gaan. Bij een PoS cryptocurrency is er wellicht minder risico dat overheidsmaatregelen de koers laten crashen.

Hoeveel kan je verdienen met crypto staking?

Een Proof-of-Stake systeem brengt diverse voordelen met zich mee voor de blockchain zelf. Als je voor staking kiest, kan dit jou persoonlijk echter ook iets opleveren. Je verdient namelijk iets terug voor jouw aandeel in het validatieproces. Hoeveel je precies verdient, is echter afhankelijk van diverse factoren. Als je meer cryptocurrency in je bezit hebt, is de kans bijvoorbeeld groter dat je als validator gekozen wordt door de blockchain. Je verdient in dit geval dus ook meer.

De rendementen van staking zijn bovendien afhankelijk van welke cryptocurrency je kiest. Bij sommige crypto’s krijg je voor staking hogere beloningen dan bij andere cryptocurrency's. Maar ook koersschommelingen bepalen hoeveel je aan staking verdient. Als de waarde stijgt, levert staking je bijvoorbeeld meer op dan wanneer de waarde gelijk blijft. Maar als de waarde afneemt, kan staking ook nadelig uitpakken. Ook je beloning ontvang je namelijk in de vorm van cryptocurrency. Wat de koers doet terwijl je de crypto’s vasthoudt, heeft dus veel impact op het rendement.

Omdat al deze factoren invloed hebben op je verdiensten, kunnen we geen vaste bedragen noemen. Dat geldt overigens altijd voor investeringen in crypto, en voor beleggen in het algemeen. Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s, maar de risico’s die je neemt kunnen ook rijkelijk beloond worden als je geluk hebt.

Welke crypto’s kan je inzetten voor staking?

Er zijn verschillende cryptocurrency’s die met een PoS systeem werken. Voor al deze cryptomunten geldt dat je ze kunt inzetten voor staking. Opvallend is dat een van de populairste cryptomunten, namelijk Ethereum, in september 2022 van PoW naar proof-of-stake is overgestapt. Staking is dus onder meer mogelijk met Ethereum. Maar er zijn ook veel andere cryptomunten die je kunt inzetten voor crypto staking. Hieronder benoemen we er een aantal:

  • Cosmos (ATOM)

  • Tron (TRX)

  • NEO (NEO)

  • NEM (XEM)

  • Algorand (ALGO)

  • Tezos (XTZ)

Houd er rekening mee dat dit slechts een selecte lijst van crypto’s met PoS-blockchain is. Er zijn nog veel meer cryptovaluta waar je in kunt investeren als je aan staking wilt doen.

Waar kan je beginnen met crypto staking?

Hierboven hebben we een aantal cryptovaluta benoemd die je kunt vasthouden voor extra rendement. De makkelijkste manier om met crypto staking te beginnen, is door een account aan te maken op een betrouwbare exchange. Neem bijvoorbeeld Bitvavo. Hier kun je cryptocurrency aanschaffen. Als je in Bitvavo naar je wallet gaat en op een Proof-of-Stake crypto drukt, heb je de optie om te staken. Welke instructies je hierna moet volgen, is afhankelijk van de gekozen crypto. Het platform beschrijft exact wat je moet doen.

Naast Bitvavo zijn er meer exchanges waarop je crypto kunt staken, waaronder Binance en Kraken. Beoordeel wel altijd de betrouwbaarheid van een exchange voordat je er een account aanmaakt. Houd er ook rekening mee exchanges bepaalde vereisten aan staking stelt. Verdiep je vooraf goed in de vereisten. Zo voorkom je dat je in een cryptocurrency investeert en achteraf ontdekt dat staking geen optie is.

Conclusie

Staking is het vasthouden van crypto in een wallet of op een exchange. Jouw aandeel wordt door de blockchain gebruikt om transacties te verifiëren. In ruil daarvoor word je beloond met extra cryptocurrency. Je kunt relatief eenvoudig met staking beginnen. In tegenstelling tot bij mining heb je bijvoorbeeld geen bijzondere hardware nodig. Houd er wel rekening mee dat je jouw cryptocurrency moet vasthouden. Eventuele koersdalingen kunnen ervoor zorgen dat je verlies maakt. Anderzijds kunnen koersstijgingen voor ontzettend hoge rendementen zorgen. Geloof jij in het concept achter een specifieke Proof-of-Work blockchain? Dan is het zeker de moeite waard om staking van de bijbehorende token te overwegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen