Geld tips

Waarom jij niet de loterij hoeft te winnen

januari 17, 2024

Stiekem hebben we allemaal wel eens gedroomd over het winnen van een loterij. Hoe zou het zijn om opeens miljoenen euro’s op je bankrekening te hebben? Wat ga je ermee doen?

Toch ga ik je in dit artikel vertellen waarom jij niet de loterij hoeft te winnen om je geldzaken goed voor elkaar te hebben. Ook vertel ik de redenen waarom loterijwinnaars misschien wel ongelukkiger door geld worden.

Loterij winnen

Financiële hulp

Veel winnaars van loterijen krijgen na het winnen van de loterij financiële hulp, zodat ze niet zomaar al het geld over de balk zouden gaan smijten.

Die regel is niet zomaar bedacht, want het is gebleken dat veel loterijwinnaars na enkele jaren failliet gaan. Ook zegt 70% van de loterijwinnaars niet gelukkiger te zijn geworden na het winnen van de loterij. 

Toont dit aan dat geld niet gelukkig maakt? Of dat veel geld je niet gelukkig maakt?

Bij Geldvriend zijn we niet van mening dat geld niet gelukkig maakt. Je moet immers een ‘vriend’ met geld worden zodat je gelukkig kunt leven. Andere bronnen tonen ook aan dat geld wel gelukkig maakt. Maar hoe kan het dan toch dat mensen hun geld verbrassen en er meestal niet veel gelukkiger van worden?


Besteedbaar budget

Als je altijd €1500,- netto per maand hebt verdiend en €5000,- spaargeld hebt, ben je niet geneigd om veel geld uit te gaan geven. Je hebt immers ook niet zoveel te besteden. Pure gewenning dus.

Mensen die vervolgens een salarisverhoging ontvangen zijn geneigd om naar hun nieuwe besteedbare budget te gaan leven; ze gaan groter wonen, vaker uit eten of gaan luxer op vakantie. 

Wat gebeurt dus er als je opeens 5 miljoen euro tot je beschikking hebt in plaats van die oorspronkelijke 5 duizend? Juist, het grootste gedeelte van de mensen gaat gewoon volgens hun nieuwe besteedbare budget leven.

Wie blijft er nou nog werken voor €1500,- per maand als je een paar miljoen op de bankrekening hebt? De inflatie, vermogensbelasting en het nieuwe bestedingspatroon zorgt ervoor dat je vrij snel terug bij af bent. Soms zelfs al na enkele jaren.


Wie niet met €100,- om kan gaan..

..kan ook niet met €1000,- om gaan. Als je niet de gewoontes hebt om met een klein salaris goed met je geld om te gaan, dan zul je dat hoogstwaarschijnlijk met een groter budget ook niet gaan doen.

“Wanneer ik X euro heb ga ik Y doen” werkt vaak totaal niet omdat je met die nieuwe inkomsten waarschijnlijk precies dezelfde gewoontes gaat creëren als daarvoor.

Je hebt dus eerst de vaardigheden nodig om goed met geld om te gaan voordat je pas met zulke grote bedragen om kunt gaan.


Profvoetballers

Je leest ook regelmatig dat topsporters die heel veel geld hebben verdiend vaak alweer na 5 à 10 jaar weer failliet gaan. Dit heeft precies dezelfde reden als het winnen van de loterij.

Op jonge leeftijd verdienen ze bakken met geld waarvan ze totaal nog geen idee hebben hoe ze er mee om moeten gaan. Ze gaan hun leven inrichten op hun salaris waarna ze wennen aan een luxe levensstijl. Om deze reden worden profvoetballers net zoals loterijwinnaars ook vaak geholpen bij hun geldzaken.


Wat dan wel?

Het is natuurlijk heus niet zo kwalijk om de loterij te winnen (of om een profvoetballer te zijn). Wel is het handig om deze informatie te onthouden, zodat je in de toekomst verstandig met je geld om kunt gaan en het geld bijvoorbeeld kunt gaan beleggen.

Met deze strategie ga je waarschijnlijk niet na een paar jaar failliet en kun je een stuk langer van je ontvangen / verdiende geld leven. 

Het is nog beter om natuurlijk helemaal niet te gaan wachten op een loterij en nu alvast aan de slag te gaan. Hoe kun je nu je geldzaken optimaliseren waardoor je nu kunt gaan beleggen? Is er een manier (bijvoorbeeld met een side hustle) waarmee je extra geld kunt gaan verdienen?

Hoe kun je geld voor je laten werken door te gaan beleggen? Misschien hoef je dan uiteindelijk wel helemaal geen loterij meer te winnen om gelukkig te zijn met geld. Ik heb precies om deze reden een artikel geschreven met daarin 7 tips voor beginnende beleggers. Geef het een kijkje, en wellicht word jij zonder de loterij te winnen ook miljonair! 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>