Geld tips

Aparte rekeningen – Wat zijn de voordelen?

januari 17, 2024

Er was een tijd dat ik al mijn geld op één rekening had staan. Lekker makkelijk dacht ik. Toch kwam ik er al vrij snel achter dat het één grote puinhoop wordt als je alles door elkaar heen hebt op één rekening.

Daarom staat dit artikel volledig in het teken van aparte rekeningen en de voordelen hiervan. In dit artikel zoek ik de voor- en nadelen van aparte rekeningen uit.

Aparte rekeningen

Welke rekeningen heb ik?

In plaats van alles uitleggen, ga ik het gewoon demonstreren. Welke rekening heb ik? En waarvoor gebruik ik ze? Ik zeg niet dat je het zo MOET doen, maar het is natuurlijk wel erg handig. 


1. Lopende rekening

Met deze rekening betaal ik alles wat ik nodig heb. Ook vaste lasten worden afgeschreven van deze rekening. Vaak heb ik een constant bedrag van zo’n € 500,- op deze rekening staan. Als er grote uitgaven aankomen vul ik het aan met één van mijn spaarpotjes, en als er iets wordt gestort dan wordt het weer ‘afgeroomd’ tot de 500 euro weer bereikt is.

2. Spaarrekening

Deze spaarrekening heet niet voor niets ‘buffer’ in mijn bankapp. Op deze rekening heb ik een buffer waar ik nooit aan mag komen. Van deze buffer kan ik mezelf nog zo’n 6 maanden voorzien als ik geen inkomsten heb. Deze buffer geeft rust en is voor mij dus ook erg cruciaal. In de praktijk heb ik op mijn lopende rekening dus nog een extra buffertje.

3. Zakelijke rekening

Deze rekening spreekt eigenlijk wel voor zich, maar toch is het belangrijk dat deze rekening gescheiden is van mijn andere geldstromen. Dit geeft duidelijkheid voor de boekhouder en geeft overzicht op de rekening.

Helaas brengt een zakelijke rekening wel extra kosten met zich mee, maar als je serieus wilt ondernemen is dat zeker de moeite waard. (deze rekening is alleen relevant als je ondernemer bent)

4. Zakelijke spaarrekening

Waar je als ondernemer absoluut niet in de knoop mee wilt komen is belasting. Vandaar stort ik al mijn verwachtte belastinguitgaven op deze zakelijke spaarrekening. Hierdoor kom ik nooit voor een verrassing te staan bij de omzet- of inkomstenbelasting. 

 5. Spaarpotjes

Het belang van spaarpotjes is dat niet al je toekomstige uitgaven op je lopende en/of spaarrekening blijven staan. Spaarpotjes geven een goed inzicht in hoeveel je nog te besteden hebt of hoeveel je nog moet sparen voor een bepaald potje. Voorbeelden van aparte potjes:

  • Een potje voor brandstof en onderhoudskosten van je auto
  • Een potje voor je hypotheek of huur
  • Een potje voor vakanties
  • Een potje voor etentjes en uitgaan
  • Een potje voor je zorgverzekering

6. Beleggingsrekeningen

Tot slot wil ik natuurlijk mijn geld aan het werk zetten. Dit doe ik onder andere door mijn geld te beleggen. Ik zorg er expres voor dat mijn belegde geld op de beleggingsrekeningen uit het zicht is, zodat ik het niet de hele dag blijf checken of denk dat ik het geld mag uitgeven.


Overzicht

Zoals je merkt, geeft zo’n verdeling in potjes een duidelijk overzicht van mijn geldzaken. Ik kan met een paar acties precies zien hoeveel geld ik waarvoor te besteden heb. Daarnaast geven al deze aparte rekeningen automatisch een doel aan het geld, hierdoor is je geld niet zomaar aan het rondzwerven op één rekening. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>