Geld besparen

Slim sparen en uitgeven doe je zo

juni 17, 2024

Het is allang geen geheim meer: van boodschappen tot energieprijzen, alles wordt duurder. Daardoor wordt het voor vele mensen alsmaar moeilijker om rond te komen, en ervaren meer en meer mensen financiële stress en onzekerheid. Slim sparen en minder uitgeven lijkt de oplossing. Maar hoe begin je hieraan? We helpen je graag op weg. In dit artikel vind je enkele praktische tips om meer geld over te houden zonder in te leveren op levenskwaliteit. 

Stel een gedetailleerd budget op

Dit is de eerste stap naar slim sparen en uitgeven. Een zorgvuldig opgemaakt budget geeft inzicht in je inkomsten en uitgaven, zodat je kunt zien waar je geld precies naartoe gaat en waar je kunt besparen.

 • Noteer al je inkomsten en verdeel je uitgaven in categorieën zoals huur/hypotheek, energievoorzieningen, boodschappen, vervoer, en entertainment. Er zijn tal van apps en software beschikbaar, zoals Mint en Money Manager. Of je kunt natuurlijk ook gewoon een ouderwets Excel-sheet aanmaken.
 • Bepaal hoeveel je elke maand wilt en kunt sparen. Wees realistisch.

Leef binnen je middelen

Als je iets onthoudt van dit artikel, onthoud dan dit: geef niet uit, wat je niet hebt! Probeer zo weinig mogelijk gebruik te maken van creditcards en leen alleen geld als het absoluut noodzakelijk is. Wil je dit jaar echt wel op vakantie, of wil je een nieuwe keuken, spaar er dan voor in plaats van op krediet te kopen. Op krediet kopen komt op de lange termijn altijd duurder uit.

Minimaliseer onnodige uitgaven

Veel mensen geven ongemerkt geld uit aan zaken die ze eigenlijk niet nodig hebben: een kop koffie, afhaalmaaltijden, … als je alles optelt, maakt het wel degelijk een verschil. Bepaal wat echt belangrijk voor je is en geef daar je geld aan uit.

 • Ga minder op restaurants, vermijd afhaalmaaltijden en kook vaker thuis. Maak verschillende porties en vries deze in voor wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken. 
 • Vermijd impulsaankopen. Wacht minimaal 24 uur voordat je iets koopt wat je niet van tevoren had gepland. Vaak zul je merken dat de behoefte aan de aankoop verdwijnt. Beter nog: koop tweedehands.
 • Vermaak jezelf thuis. Organiseer filmavonden, game nights of speel casino spelletjes online, in plaats van uit te gaan. Dit kan net zo leuk zijn en is bovendien veel goedkoper.

Verminder je vaste lasten

Je vaste lasten, zoals huur, je auto, internet, vormen meestal het grootste deel van je uitgaven. Door deze kosten te verlagen, kun je elke maand aanzienlijk meer geld overhouden. Aan je huur of hypotheek valt meestal weinig te veranderen, maar aan de andere kosten valt ongetwijfeld het een en ander bij te schaven.

 • Neem contact op met je serviceproviders en onderhandel over lagere tarieven. Denk hierbij aan internet of telefoon. Ga na of je kunt genieten van bepaalde kortingen of promoties. Vergelijk verschillende providers om te zien of je bij de concurrent misschien minder betaalt voor dezelfde voorziening. 
 • Autoverzekering, zorgverzekering, brandverzekering, …: ze zijn noodzakelijk, maar nemen een flinke hap uit je budget. Bekijk of de polis die je hebt goed aansluit bij je eisen. Misschien ben je wel oververzekerd. Vergelijk polissen van verschillende verzekeringsmakelaars om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt.
 • De energiekosten zijn de laatste jaren de hoogte ingeschoten. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met je stroomverbruik. Gebruik energiezuinige apparaten, schakel lichten uit in ongebruikte kamers en verlaag de thermostaat. Alle kleine beetjes helpen.

Doe bewust boodschappen

De prijs van een winkelkar is de afgelopen jaren enorm gestegen. Boodschappen maken een belangrijk deel uit van je uitgaven, maar met een beetje planning kun je ook hierop flink besparen.

 • Het klink simpel, maar maak een boodschappenlijst. Beslis vooraf welke maaltijden je deze week zult klaarmaken en koop enkel wat je nodig hebt. Staat het niet op je lijstje, dan gaan het niet in de winkelkar! 
 • Koop producten die je regelmatig gebruikt in bulk om te profiteren van lagere prijzen. 
 • Maak gebruik van kortingsbonnen en aanbiedingen, maar koop alleen wat je echt nodig hebt. Het is niet omdat iets in promotie staat, dat je het plots nodig hebt.

Zet elke maand wat opzij

Automatisch sparen is een efficiënte manier om je spaargeld te laten groeien zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Maak een automatische overschrijving aan van je lopende rekening naar je spaarrekening, hoe minimaal ook. Doe dit onmiddellijk nadat je je loon hebt ontvangen. Op die manier wordt sparen een prioriteit en hoef je er niet elke maand aan te denken.

Probeer om een buffer van drie tot zes maanden bijeen te sparen. Deze dient voor onvoorziene gebeurtenissen zoals baanverlies, medische noodsituaties, of dure reparaties. Als drie tot zes maanden aan uitgaven je ontmoedigend lijkt, begin dan met een kleiner doel zoals €500 of €1000 en bouw het bedrag geleidelijk op.

Slim sparen en uitgeven vereist bewustzijn, discipline, en een proactieve aanpak. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips en merk hoe je financiële situatie op enkele maanden tijd verbetert. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen