Ik dacht altijd: als ik veel geld heb verdiend, ga ik investeren in vastgoed. Zonder kennis had ik het idee dat het niet mogelijk was om te investeren in vastgoed met weinig geld, terwijl het in de praktijk wel mogelijk bleek te zijn.
Inmiddels beleg ik met weinig geld in meerdere vastgoedprojecten, maar op welke manieren is het mogelijk om met weinig geld te investeren in vastgoed? In dit artikel zoek ik het voor je uit!
Vastgoed Crowdfunding
Crowdfunding klink misschien op het eerste oog best ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Bij vastgoed crowdfunding investeer je als het ware in andermans vastgoed.
Je investeert namelijk met een grote groep investeerders een klein bedrag, om voor de investeerder de financiering rond te maken. De crowd (grote groep mensen) fund (financiert) een project met een groter doel, in dit geval is dat vastgoed.
Soms is het zelfs al mogelijk om vanaf 100 euro te investeren in crowdfunding projecten. Dat is dus een bijzonder laag instapbedrag voor vastgoed, terwijl je vaak wel kunt profiteren van een rendement van 4 tot 6%.
Een ander voordeel is dat het investeren in vastgoed normaal best veel werk met zich meebrengt, terwijl je bij het investeren in crowdfunding enkel het geld hoeft te investeren. Je hoeft geen pand te kopen, te renoveren, huurders te vinden, onderhoud te plegen en overig beheer te doen.
Het nadeel is dat je niet de eigenaar bent van het vastgoed, maar dat je enkel helpt de financiering rond te maken. In ruil voor die lening betaalt de investeerder een rentepercentage om je te belonen voor je geld.
Voor een investeerder is dit bijvoorbeeld gunstig wanneer ze geen hypotheek bij de bank kunnen krijgen, maar toch in staat zijn om rendement te behalen op de investering. Hieronder zet ik wat belangrijke kenmerken van vastgoed via crowdfunding op een rijtje:
1. Risico’s van crowdfunding
Beginnen met vastgoed crowdfunding is niet lastig en kan via een online platform. Belangrijk is dat je inzicht hebt in het vastgoedobject en de risico’s.
Het is vaak erg positief wanneer de investeerder met zijn persoonlijke vermogen garant staat voor het geld, waardoor je weet dat de investeerder er niet zomaar met het geld vandoor kan gaan. Uiteraard neemt ook het investeren in crowdfunding ook risico’s met zich mee welke je goed moet afwegen voordat je de investering maakt.
2. Minder uitdagend
Het investeren in vastgoed via crowdfunding is natuurlijk een stuk minder spannend dan zelf een vastgoedobject aan te kopen, maar het brengt je wel in de gelegenheid om te profiteren van de rendementen van vastgoed met kleine bedragen.
Het maakt het mogelijk om met kleine bedragen in grote projecten te investeren, en in principe is een klein gedeelte van dat vastgoed ook van jou.
Helaas is het bij vastgoed crowdfunding niet mogelijk om te profiteren van een hefboomeffect omdat de investeerder dit natuurlijk al doet door een investering te regelen. Wel is het natuurlijk mogelijk om zelf ook een financiering te regelen voor je crowdfunding waardoor je alsnog kunt investeren met een hefboomeffect.
3. Kosten van crowdfunding
Voor het mogelijk maken van de crowdfunding brengt het platform kosten in rekening. Tot nu toe heb ik enkel ervaren dat dit van tevoren duidelijk aangegeven staat en bekend is. Bij het investeren in het project hou je dus direct rekening met de kosten die er gemaakt worden. Vaak is dit maximaal 1% van het ingelegde vermogen waar je rekening mee moet houden.
4. Waar investeren in vastgoed crowdfunding?
Maar waar is het mogelijk om te investeren in vastgoed crowdfunding? Zelf investeer ik voornamelijk in crowdfundingprojecten voor bij geldvoorelkaar.nl, maar uiteraard zijn er heus nog wel meer aanbieders waarbij het mogelijk is om te investeren in vastgoed.
Vastgoedfondsen
Een andere variant van investeren in vastgoed met kleine bedragen is investeren in vastgoedfondsen. Deze fondsen worden ook wel zogenaamde Real Estate Investments Trusts (REITS) genoemd.
Je kunt hiermee beleggen op de volledige groei van een specifieke vastgoedmarkt. Enerzijds profiteer je bij deze vorm van investeren van groei in de markt, en anderzijds worden cashflow van de verhuur uitbetaald in dividend.
Het aankopen van vastgoedfondsen is nog simpeler dan het investeren in vastgoed via crowdfunding. Je hebt ook bij deze investering geen werk ervan, maar kunt toch profiteren van de vastgoedmarkt.
Het aankopen van deze vastgoedfondsen kan vaak al onder de 100 euro, die gewoon worden verhandeld op de beurs bij een broker. Hieronder kan je wat kenmerken lezen van vastgoedfondsen:
1. Investeren in vastgoedfondsen met ETF’s
De makkelijkste manier van investeren in vastgoedfondsen is met ETF’s (trackers) welke de onderliggende waardes van de vastgoedfondsen volgen. Op deze manier betaal je geen beheerskosten over het vastgoedfondsen omdat ETF’s niet actief beheerd hoeven te worden. Wel moet je rekening houden met transactiekosten die door de broker in rekening gebracht worden.
2. Hefboomeffect door ETF’s
Zoals ik al aangaf kost het haast geen moeite om te investeren in vastgoedfondsen. Dit maakt het investeren in vastgoedfondsen wel erg makkelijk, maar ook niet zo spannend als het zelf investeren in vastgoed. Wel is het vaak mogelijk om te beleggen met een hefboomeffect bij ETF’s. Op deze manier kun je met hetzelfde ingelegde vermogen toch hogere rendementen (of verlies) maken.
3. Hoe beleggen in vastgoedfondsen?
Beleggen in ETF’s van vastgoedfondsen is bijvoorbeeld mogelijk bij Binck Zelf Beleggen, DEGIRO, eToro en vast nog wel veel meer. Bekijk bij het aankopen van deze vastgoedfondsen goed of de regio en de investering goed bij je past, en of je er vertrouwen in hebt dat het vastgoed in dat fonds in waarde gaat stijgen.
Vastgoed financieren op de traditionele manier
Een andere manier voor het investeren met kleine bedragen in vastgoed is door het laten financieren van vastgoed. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of je een hypotheek kunt krijgen,
of dat je een andere manier van financiering kunt krijgen die bij je past. Net als dat je crowdfunding zelf kunt gebruiken als investering, kun je het natuurlijk net zo goed gebruiken als financieringsmogelijkheid. Ook familie of vrienden die je hier in vertrouwen zouden je kunnen helpen bij de financiering.
Bij veel manieren van financiering is het niet mogelijk om het volledige gewenste bedrag te financieren. In dat geval zul je dus met eigen inleg (zoals familie en vrienden) het resterende deel aan moeten vullen.
Op deze manier kun je er toch voor zorgen dat je een flinke financiering mogelijk kunt maken. Laat ik verder gaan met wat belangrijke kenmerken van deze traditionele manier van vastgoed financieren.
1. Risico van financiering
Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je bij het laten financieren van je vastgoed wel extra risico neemt. Op deze manier ben je niet alleen jezelf geld verschuldigd, maar ben je nu ook verantwoordelijk voor de terugbetaling van de bank, leningen of voor het betalen van geld aan vrienden en familie.
Zorg er dus goed voor dat je alles goed berekend hebt en op deze manier risico’s probeert te mijden.
2. Hefboomeffect
Veel andere investeerders gebruiken financieringen om een hefboomeffect te creëren. Door je investering door andere mensen rond te maken kun je profiteren van hoge rendementen zonder zelf veel vermogen in te leggen.
Op deze manier weten investeerders bijvoorbeeld met een investering van 20.000 euro een rendement te behalen van 5% over een totale investering van 300.000 euro, na aftrek van rente.
3. Bancaire financiering
De meest logische financiering is de bancaire financiering. Dit is simpelweg een vastgoed-hypotheek die je aanvraagt bij een reguliere bank.
Helaas moet je bij zo’n financiering wel een hoge eigen inbreng hebben en wordt dit dus vaak beperkt tot 70% van de woning wat gefinancierd kan worden. De rentes daarentegen zijn wel erg laag. Vaak betaal je maar tussen de 2 a 3% aan rente over zo’n hypothecaire lening.
4. Specialistische banken
Niet elke bank geeft leningen uit aan vastgoedinvesteringen. Ook willen banken wel zeker weten dat ze hun geld niet verliezen. Hierdoor kan het soms best lastig zijn om een hypotheek te krijgen bij een reguliere bank.
Een alternatief hierop zijn de specialistische banken die gericht zijn op het uitgeven van leningen voor vastgoedinvesteringen. Het is hierbij ook vaak mogelijk om tot 80% te financieren een woningen.
De rentes zijn daarentegen wel minder gunstig. Met een rente van 3 tot 5% zit je wel ongeveer in de goede regio.
5. Crowdfunding
Waar ik eerder al aangaf dat het mogelijk is om deel te nemen aan een crowdfunding in de vorm van investeerder, is het natuurlijk ook mogelijk om zelf geld op te halen met je eigen crowdfunding. Met zo’n crowdfunding kun je vaak een nog groter percentage financieren, maar betaal je vaak ook wel rentes van 5 tot 7%.
6. Privaat kapitaal
De laatste, en tevens vanzelfsprekende, manier van financieren is het financieren met eigen kapitaal. Over eigen kapitaal betaal je geen rente, maar neem je natuurlijk wel meer risico. Ook kun je dus niet profiteren van het hefboomeffect. Privaat kapitaal kun je bijvoorbeeld ook regelen via vrienden of familie. Dit is vaak het geld waarmee de financiering rond gemaakt wordt.
Garage verhuren
De vierde en tevens laatste methode van investeren in vastgoed met kleine bedragen is door een garage te verhuren. Ik heb hier al eens een keer een volledig artikel over geschreven, maar in de basis is het heel eenvoudig.
Toch moet je ook bij het verhuren, net als bij ander vastgoed, rekening houden met veel wetten en regels. Ook komen er dingen als het opstellen van een huurcontract en het beheer van de garage bij kijken.
Het voordeel van investeren in garages is dat je kunt beginnen met een stuk kleiner ingelegd vermogen. Vaak kun je een garage of garagebox rond de 10.000 euro tot 75.000 euro wel kopen, wat natuurlijk een stuk lager is dan een investering voor een huis. Daarnaast kan een garage ook voor een mooie diversificatie in je beleggingsportefeuille zorgen.
Naast deze voordelen is het ook zo dat garages relatief weinig leeg schijnen te zijn, en het ook nog eens minder beheerd hoeft te worden. Uiteraard is het wel mogelijk om een garage te laten financieren waardoor je alsnog kunt profiteren van een hefboomeffect. Al met al een prima optie om naar te kijken wanneer je wilt investeren in vastgoed met kleine bedragen.
Conclusie
Het is zeker weten mogelijk om met weinig geld te investeren in vastgoed. Zo kun je vastgoed laten financieren, investeren in crowdfunding, vastgoedfondsen of garages verhuren.
Met al deze manieren van investeren heb je minder grote bedragen nodig dan bij het gebruikelijke investeren in vastgoed.