Investeren

Investeren in crypto voor beginners: wat is het en hoe werkt het?

januari 27, 2023

In het nieuws horen we regelmatig over crypto. De ene keer komt het positief in het nieuws, en een andere keer weer negatief. Hoe dan ook, kan het interessant zijn om in crypto te investeren. Cryptovaluta kunnen namelijk behoorlijk creatief zijn. En ondanks dat het al even bestaat, geloven veel mensen dat het nog in opkomst is. Volgens veel kenners kan crypto je nog steeds een zeer hoog rendement opleveren als je tijdig instapt. Maar hoe investeer je nu eigenlijk in crypto? Bij Geldvriend.nl vertellen we je alles over investeren in crypto voor beginners.


Wat is crypto?

Een cryptocurrency is een digitale valuta waarvan de transacties beveiligd zijn met behulp van cryptografie. Bovendien is crypto altijd gedecentraliseerd. Crypto’s worden dus niet gecontroleerd door overheden of banken. Liefhebbers van crypto geloven dat het burgers helpt om zichzelf tegen overheden en banken te beschermen. Het systeem werkt doordat gebruikers helpen om transacties in de blockchain te verifiëren. Daardoor is er geen tussenpartij die de transacties moet valideren. 

Hoe transacties met crypto gevalideerd worden, is afhankelijk van het type blockchain. Je hebt Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake blockchains. Bij PoW crypto worden transacties geverifieerd door middel van rekenkracht, afkomstig van miners. Bij PoS crypto worden de transacties gevalideerd door middel van ‘staking’. Staking is het vasthouden van cryptocurrency. Gebruikers die zich bezighouden met mining of staking worden hiervoor beloond met extra tokens. Maar niet alleen mining en staking kunnen lucratief zijn. Omdat de waarde van crypto erg lucratief is, kan ook het verhandelen ervan interessant zijn. 

Hoe werkt het investeren in crypto?

Er zijn dus verschillende manieren om in crypto te investeren. In dit artikel op Geldvriend.nl lees je over verschillende manieren van investeren. We gaan het specifiek over drie vormen hebben, namelijk: hodl-en, swing trading en day trading. Als je begrijpt welke vormen van investeren er zijn, wordt het makkelijker om te bepalen of en hoe je in crypto gaat investeren.

Hodl-en

Hodl-en is het langdurig vasthouden van cryptovaluta. Je verkoopt de crypto dus niet. De term ‘hodl-en’ is ontstaan nadat een gebruiker het Engelse woord voor vasthouden, namelijk ‘hold’, verkeerd schreef. Iemand die aangeeft aan het hodl-en te zijn, wil daarmee zeggen dat hij/zij de crypto blijft vasthouden. En dat ongeacht wat er met de koers gebeurt. Misschien is de beste manier om te hodl-en nog wel door de koers simpelweg los te laten.

Mensen die hodl-en focussen zich op de lange termijn. Om tussentijdse prijsschommelingen maken ze zich geen zorgen, omdat ze ervan uitgaan dat de koersen uiteindelijk flink zullen toenemen. Het voordeel van hodl-en is dat je er nauwelijks tijd aan hoeft te spenderen. Je koopt een crypto in, en laat deze simpelweg staan.

Besluit je om te gaan hodl-en, voorkom dan dat je je wachtwoord vergeet. Als je niet regelmatig je wallet bekijkt, is die kans groter. Houd er ook rekening mee dat als de markt ooit klapt, dat je je investering kwijt bent. Je moet dus de mogelijke rendementen opwegen tegen de risico’s. Mocht de valuta in kwestie een succes blijken, dan kan hodl-en je wel een ontzettend hoog rendement opleveren.

Swing trading

Bij swing trading doe je eigenlijk het tegenovergestelde van hodl-en. Je profiteert nu namelijk juist van prijsschommelingen. Bij swing trading koop je crypto met als doel om binnen een kort tijdsbestek weer te verkopen. Zo verkoop je de crypto bijvoorbeeld al na enkele dagen. Swing trading kan zeer lucratief zijn, maar je moet hiervoor ook veel marktkennis hebben. Als je succesvol aan swing trading wilt doen, is het namelijk erg belangrijk om goed te analyseren. Je bepaalt bijvoorbeeld op basis van patronen wat de koersverwachting is. Op basis daarvan investeer je, met als doel om te verkopen zodra de verwachting uitkomt.

Om succesvol aan swing trading te doen, is het dus van belang om crypto te kopen zodra de prijs relatief laag is. Zodra je verwacht dat de crypto een piek nadert, verkoop je het weer. Omdat crypto erg volatiel is, kan dit risico’s met zich meebrengen. Bovendien moet je de markt continu in de gaten houden. Deze methode is daarom vrij tijdsintensief. Desondanks zijn er ook veel mensen die hier hun baan van hebben gemaakt.

Day trading

Terwijl je crypto bij swing trading binnen een periode van een aantal dagen tot weken verkoopt, handel je bij day trading nog sneller. Bij day trading verkoop je de crypto dezelfde dag nog. Dat betekent dat je de koersschommelingen continu in de gaten houdt, en daarop inspeelt. Van deze drie investeringsvormen, is day trading dus de meest tijdsintensieve vorm. Bovendien geldt ook voor deze vorm van investeren dat je veel marktkennis nodig hebt, nog meer zelfs dan bij swing trading. Het kan zeker interessant zijn om je in day trading te verdiepen als je de tijd hebt om de koersen voortdurend in de gaten te houden. Als beginner is dit echter niet altijd de beste manier om te starten met investeren.

Waar kan je investeren in crypto?

Er zijn verschillende mogelijkheden als je in crypto wilt investeren. Dit doe je meestal op zogenaamde exchanges, waar de crypto’s verhandeld worden. Veel exchanges hebben zelfs een mobiele applicatie. Investeren in crypto app is bijvoorbeeld interessant als je op ieder moment van de dag in crypto wilt kunnen handelen.

Belangrijk is om een betrouwbare exchange te kiezen. Doe daarom voldoende research en ga na of er in het verleden geen grote hacks zijn geweest. Twee voorbeelden van exchanges die als betrouwbaar bekend staan, zijn Bitvavo en Binance. Dit zijn bovendien exchanges waar relatief veel cryptovaluta verkocht worden.

Is investeren in crypto verstandig?

Veel mensen blijven met de volgende vraag kampen: is investeren in crypto verstandig? En eigenlijk valt daar ook geen eenduidig antwoord op te geven. Er valt veel geld te verdienen met crypto, maar er zitten ook zeker risico’s aan verbonden. 

Als je in crypto wilt investeren, dan is het belangrijk om je in de markt te verdiepen. Maar ook in de verschillende exchanges en in specifieke cryptocurrency’s. Want alhoewel crypto gedecentraliseerd is, kan de prijs van crypto wel degelijk beïnvloed worden door iemand een groot aantal van het marktkapitaal bezit. Een onbetrouwbare ontwikkelaar kan zelf een groot gedeelte van de crypto vasthouden en verkopen op het moment dat de waarde stijgt. Door je goed in te lezen, voorkom je dat je slachtoffer wordt van een zogenaamde ‘pump and dump scheme’

Conclusie

Een crypto is een gedecentraliseerde valuta. Volgens sommigen vormt het de toekomst, volgens anderen is het vooral een gevaar. Er zijn mensen die rijk zijn geworden van crypto, maar ook mensen die er veel geld aan verloren hebben. Als je in crypto wilt investeren, is het belangrijk om niet zomaar ergens je geld in te stoppen. Door je vooraf goed in te lezen voorkom je beginnersfouten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen