Instappen, bijkopen of verkopen? Of je nu belegt in aandelen, cryptocurrencies of forex; veel amateur-beleggers vragen zich af wat het beste instap- of verkoopmoment is voor hun beleggingen. Je koopt natuurlijk het liefst je aandelen zo laag mogelijk in, om ze vervolgens weer zo hoog mogelijk te verkopen. Wat is het beste moment? Dat ga ik in dit artikel voor je uitzoeken!
Nu instappen?
Dit is een vraag die ik veel voorbij zie komen:
“Ik wil in aandeel X beleggen, maar is het verstandig om nu nog in te stappen?”
Het lastige aan deze vraag vind ik dat dat je markt probeert te verslaan. Je probeert immers te speculeren om ideale rendementen te halen.
De markt consistent verslaan is alleen enorm lastig en voor 99% van de beleggers vrijwel onmogelijk. Daarnaast betaal je je bij het speculeren helemaal kapot aan transactiekosten, want: speculeren = meer transacties = meer transactiekosten.
Als je mij dan ook de vraag zou stellen wat het beste moment is om in te stappen, zou ik 50 jaar geleden zeggen. Maar dat is achteraf spreken. Dit is natuurlijk net zo dom als de opmerking:
“Als je 5 jaar geleden aandeel X had gekocht had je nu X”
Dit slaat natuurlijk nergens op, want waarschijnlijk was je toen nog niet in de gelegenheid om dit aandeel te komen, had je de middelen niet en was het wel heel toevallig als jij het bij het rechte eind had. Wie zegt dat een vergelijkbaar bedrijf niet failliet is gegaan in deze tijd? Daarom is het goed om te kijken naar wat NU het beste instapmoment is.
Als je twijfelt of het wel het juiste instapmoment is, kun je een trucje genaamd periodiek inleggen gebruiken. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld iedere maand voor een vast bedrag een aandeel, ETF of coin aankoopt.
Op deze manier koop je voor zowel lage als hoge koersen in waardoor je uiteindelijk inlegt voor een gemiddelde koers. Zo heb je niet alleen spreiding in je beleggingen, maar ook in je inleg. Ook wanneer er eerst een dalende koers is zul je blij zijn, want je kunt immers weer meer goedkoop inkopen.
Aandelen bijkopen?
Een andere vraag die ik vaak voorbij zie komen, gaat over het bijkopen van aandelen. Je zult het misschien wel herkennen, dat je een aandeel bezit dat goed presteert en dat je eigenlijk nog wel meer rendement wilt maken. Of dat je een aandeel hebt dat flink gedaald is, waardoor je het goedkoper zou kunnen bijkopen; wat is verstandig?
Eigenlijk geldt voor het bijkopen van aandelen hetzelfde verhaal als voor het beginnen met inleggen. Je wilt namelijk niet speculeren, maar beleggen, dus je moet goed kijken of het aandeel voor jou op de lange termijn van waarde gaat zijn.
Zodra jij vertrouwen hebt in een aandeel op de lange termijn kun je er weer voor kiezen om periodiek bij te kopen (met spreiding). Houd er ook rekening mee dat je voldoende spreiding binnen je portfolio hebt.
Beste moment om uit te stappen?
Ook voor het uitstappen zijn meerdere situaties mogelijk:
Situatie 1: Verlies
Een interessante toevoeging aan beleggen is de rol emoties bij beleggen. Vraag jezelf af of je nog op de lange termijn vertrouwen hebt in het aandeel, maar ook of je wel alleen met geld belegt wat je kunt missen. Heb je jouw geld wel voldoende gespreid, waardoor je tegenvallers kunt incasseren?
Dit zijn goede vragen om impuls-verkopen te voorkomen. Houdt er ook rekening mee dat er bij de koers vaak een correctie gaat plaatsvinden en dat de koersen van aandelen in tijden van crisis vaak een uitvergroting zijn van de totale economie. Voorkom paniek door verstandig te beleggen.
Situatie 2: Stabiliteit
Bij het ontbreken van rendement of verlies moet je jezelf ook weer de vraag stellen of je verwacht dat het bedrijf van lange termijn nog van grote waarde gaat zijn. Houd er ook rekening mee dat geld dat je in iets belegt dat weinig oplevert, ook geld is dat op andere plekken wellicht meer kan opleveren.
€100 in aandeel A kan een hoger rendement opleveren dan €100 in aandeel B.
Daarentegen betaal je hoogstwaarschijnlijk wel weer (onzichtbare) transactiekosten waardoor het een duur grapje kan worden.
Situatie 3: Winst
De gedachten om te verkopen bij winst is helemaal niet zo’n gekke gedachte, want ongerealiseerde winst is nog geen winst. Het staat immers niet op je bankrekening.
Wel is het hierbij goed om te bedenken of er nog toekomstige potentie in het aandeel zit en of je het geld voor iets anders nodig hebt. Dit zijn punten die bij alle vormen van potentiële verkopen voorkomen, maar die wel van grote waarde zijn.
Speculeren vs beleggen
De conclusie van dit artikel is vrij simpel: de markt verslaan door middel van speculeren is lastig, dus vaak is beleggen op de lange termijn de betere optie. Periodieke inleg (of uitstap) kan hiervoor een ideale oplossing zijn om spreiding toe te passen.
Bovendien vind ik het belangrijk dat je belegt bij een veilige broker, want dan weet je zeker dat jouw vermogen op de lange termijn nog behouden kan blijven.