Geld tips

Je hypotheek aanpassen: 4 redenen om je hypotheek aan te passen!

januari 27, 2023

Je hypotheek is iets waar je veel mee te maken krijgt. Het bepaalt bijvoorbeeld tot op zekere hoogte hoeveel je kunt uitgeven per maand met je resterende inkomen. Daarnaast is je leefomgeving sterk afhankelijk van je hypotheek, omdat je hiermee een huis kunt kopen dat wel of niet aan je wensen voldoet. Het is dus, kort door de bocht, belangrijk om te weten wat je hypotheek nu allemaal inhoudt.

Zo geldt dat ook voor het aanpassen van je hypotheek. In deze blog gaat moneyblogs.eu daarom in op vier redenen om je hypotheek aan te passen. Je hypotheek aanpassen kan om verschillende redenen gedaan worden, maar het heeft in sommige gevallen ook een aantal voordelen. 


Welke redenen zijn er om je hypotheek aan te passen

Je hypotheekvorm aanpassen is een grote stap. Daarom is het goed om je te beseffen waarom je dit zou willen doen, hetgeen we je hier gaan uitleggen. Deze redenen om je hypotheekvorm aan te passen kunnen verband houden met je financiën, maar ook met je persoonlijke situatie of beide. 

Je gezinssituatie is veranderd

Als je gezinssituatie is veranderd, heeft dit een grote impact op je leven. Zo kan het zijn dat je er binnenkort een kind bijkrijgt of dat een kind juist uit huis gaat. Daarnaast kan het, hoe vervelend het ook is, gebeuren dat er iemand te overlijden komt. 

Wanneer je gaat scheiden, juist gaat samenwonen of gaat trouwen onder gemeenschap van goederen, kan het ook nodig/handig zijn om je hypotheek aan te passen. Dit zijn enkele aanleidingen om je hypotheek naar boven dan wel naar beneden aan te passen. 

Je inkomen is veranderd

Je inkomen bepaalt in grote mate hoeveel je kunt lenen. Het maakt bijvoorbeeld een behoorlijk verschil of je € 3.000 of € 12.000 per maand verdient. Afgezien van een (flinke) aanbetaling voor je huis, is je inkomen de bepalende factor in de leencapaciteit. Ook heeft je type inkomen invloed op de hoeveelheid die je kunt of wil lenen. Als je bijvoorbeeld een freelancer bent, is het raadzaam om niet maximaal te lenen. 

Je wilt versneld aflossen

Versneld aflossen is een goede optie als je meer geld over hebt dan je aanvankelijk dacht. Je kunt dan je hypotheek aanpassen door hem sneller af te betalen dan het plan is. Bij een hypotheek is het meestal zo dat je bijvoorbeeld € 400.000 leent van een bank met een termijn van 30 jaar. Wanneer je bijvoorbeeld een geluksvogel bent en de loterij hebt gewonnen, is het wellicht aantrekkelijk om je hypotheek versneld of compleet af te lossen. Dit geeft veel mensen een gevoel van vrijheid en vooral financiële onafhankelijkheid. Het is nu écht hun huis en hun plekje. 

Je hebt behoefte aan meer vrijheid bij het aflossen van je hypotheek

Zoals hierboven al even genoemd, is er vaak een vast plan voor je hypotheek. Zo zijn er aflossingsvrije hypotheken waar je in principe niets op hoeft af te lossen, of lineaire hypotheken. Mocht je meer vrijheid willen bij het aflossen van je hypotheek, is het de moeite waard om hierin te duiken.

Je kunt dan eens kijken naar het oversluiten van je hypotheek. Ook de voorwaarden van aflossing bespreken met de hypotheekverstrekker of natuurlijk de boetes accepteren en gewoon aflossen, behoort tot de mogelijkheden. Zo creëer je meer ruimte en dus vrijheid voor jezelf om af te lossen.  

Je wilt besparen op het aflossen van je hypotheek

Een hypotheek is een verdienmodel voor de bank. Je leent geld bij de bank. Zoals we allemaal weten, kost geld lenen geld. Dit betekent dus dat je geld betaalt aan de bank als vergoeding voor het geleende bedrag; rente. Ook verpand de bank vaak hypotheekderivaten, een ingewikkeld proces. Dit komt erop neer dat dit je geld kost en hen geld oplevert. Als je een hypotheek in één keer aflost of sneller dan gepland, zul je hier in sommige gevallen geld op besparen

Neem nu als voorbeeld de lineaire hypotheek. Door het extra aflossen van je hypotheek zul je minder rente betalen. Dit betekent dat het aflossingsbedrag toeneemt naarmate je meer aflost. Je betaalt dus minder onderaan de streep.

Tevens kun je een hypotheek aanpassen of oversluiten om de voorwaarden gunstiger te maken. Dit bespaart je soms best wat geld. Dat kan zo zijn als je een hypotheek hebt afgesloten onder slechte rentetarieven. Kijk dus zeker eens rond of het voordelig is om je hypotheek tegen een lager rentetarief af te sluiten. 

Conclusie

Je hypotheek aanpassen kan een goede zet zijn. Het kan je in staat stellen meer te lenen of meer af te lossen, maar je ook geld besparen. Dit kan het oversluiten van een hypotheek zijn of je hypotheekvorm wijzigen

De aanleiding die je hiervoor hebt, kan sterk uiteenlopen. Zo is het goed mogelijk dat je een gewijzigde gezinssituatie hebt. Een inkomensverandering kan ook de oorzaak zijn, eveneens als een wens tot versnelde aflossing of meer vrijheid. Daarnaast is het besparen op je hypotheek ook een veelgenoemde reden tot het oversluiten of aanpassen hiervan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen