Geld tips

Hoeveel geld geef je op een verjaardag? Hier het antwoord!

januari 27, 2023

We komen allemaal wel eens op een verjaardag. Op een verjaardag heb je iets te vieren en is het gebruikelijk om de ander een cadeautje te geven. Wij Nederlanders met onze originaliteit geven meer dan eens wat geld. Natuurlijk is dit eens ontzettend moeilijk te bedenken cadeau, maar toch meer dan welkom. Alleen brengt ook dit de nodige dilemma’s met zich mee. Hoeveel geld geef je iemand bijvoorbeeld op zijn of haar verjaardag? Een lastige vraag, maar je zult hem moeten beantwoorden.

Moneyblogs.eu gaat je in deze blog het een en ander uitleggen over dit dilemma. Hoeveel geld geef je op een verjaardag? Jij weet het snel genoeg.


Waarom geven we geld op een verjaardag?

Geld geven op een verjaardag is meer een soort gebruik. Het komt voort uit het idee dat we de jarige een cadeautje geven op zijn of haar verjaardag. Dit cadeautje kan van alles zijn, maar ooit heeft iemand bedacht om geld te gaan geven. Waarschijnlijk is dat toen overgenomen door anderen et voilà; geld geven is nu best gebruikelijk

Daarnaast wordt het altijd in goede orde ontvangen, meer dan elk ander cadeau. Mensen kunnen met het geld zelf bepalen wat zij ermee doen. Zo weet je zeker dat de ontvanger er iets mee doet dat hij of zij écht leuk vindt. Als je bijvoorbeeld een boek geeft, weet je dit niet zeker. 

Het bedrag dat je geeft, is afhankelijk van verschillende factoren

Als je besluit iemand geld te geven, moet je nog bepalen hoeveel geld dat dan is. Dat geldbedrag is afhankelijk van een aantal factoren. Die factoren zullen we hieronder met je bespreken. Zo kan dit afhangen van je eigen financiële situatie, maar ook van de relatie die je met iemand hebt. 

Je eigen financiële situatie

Je eigen financiële situatie is meestal de doorslaggevende factor. Als je zelf wat krap bij kas zit, is het niet aan te raden om een paar honderd euro te geven. Je kunt nog zoveel om iemand geven; jij mag er niet onder lijden. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Als je het zelf heel goed hebt, kun je iemand best wat meer geven. 

Voordat je iemand geld geeft, moet je dus kijken naar je eigen situatie. Je eigen situatie hangt af van het geld dat je op dit moment op je bankrekening hebt, maar ook met hoeveel je verwacht te krijgen. Verdiep je dus eens goed in je eigen financiën en bepaal dan pas hoeveel je aan iemand gaat geven. 

De relatie die je met deze persoon hebt

Uiteraard speelt de relatie die je met iemand hebt ook een rol. Over het algemeen geef je meer aan familie dan aan vrienden. Zo wordt er aan vrienden vaak een symbolisch bedrag gegeven. Al verdient het opmerking dat je ook een onwijs goede relatie met vrienden kunt hebben, en dus wel een hoger bedrag geeft.

Gemiddelde bedragen zijn lastig te geven. Zoals eerder gezegd, hangt het bedrag ook grotendeels af van je eigen financiële situatie. Daarom willen we je allereerst meegeven dat je alleen moet geven wat je kunt missen. Beslis voor jezelf wat goed voelt en geef dat bedrag.

Toch kunnen we je wel enigszins een indicatie geven voor dit bedrag. Aan kennissen is een bedrag van ongeveer € 10,00 prima. Aan wat hechtere vrienden en familie wordt over het algemeen € 20,00 gegeven, en aan sommige zelfs meer. 

Ongeveer 40% van de mensen wilt tussen de € 15,00 en € 25,00 uitgeven en 28% tussen de € 25,00 en € 50,00.

Hoeveel geld geef je iemand die 50 wordt?

Vijftig worden is over het algemeen een mijlpaal. Heel bijzonder is het in wezen niet, maar het wordt als een bijzondere gebeurtenis gezien. Toch is het leuk om er een feestje te maken. Daarom kun je - als je financiële situatie dit toelaat - best wat meer geven aan de jarige job. 

Denk bijvoorbeeld aan een bedrag als € 50,00. Ja, het is veel maar het is wel een symbolisch bedrag! Maar hoeveel geld geef je iemand die vijftig wordt? Net als bij elke andere verjaardag, geldt ook hier weer dat je moet geven wat je kunt missen. Neem wederom je eigen financiële situatie én je relatie met diegene in acht. 

Conclusie

Geld geven op een verjaardag is een bijzonder gebruik. Het is redelijk normaal geworden om te doen en het wordt altijd goed ontvangen. Waarom zouden we er dan niet mee doorgaan? Toch is het lastig om te bepalen hoeveel je iemand geeft. Althans, dat dacht je. Wij hebben het wat simpeler voor je gemaakt. We kunnen niet voldoende blijven benadrukken om te geven wat voor jou goed voelt. Kijk goed naar je eigen financiële situatie en de relatie die je met de ontvanger. 

Hoeveel geld geef je op een feestje? Dat is dus helemaal aan jou! Je kunt wel de gemiddelden als richtlijn nemen, maar je bent vrij om te doen wat je wilt. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>