Wanneer je uitgenodigd wordt voor een bruiloft, kan je natuurlijk niet met lege handen aankomen. Steeds meer bruidsparen kiezen er de laatste jaren voor om een envelopje op hun uitnodiging te zetten, en daarmee hun voorkeur uit te spreken voor een financiële bijdrage aan hun nieuwe, getrouwde leven. Een traditioneel en origineel huwelijkscadeau lijkt niet echt meer van deze tijd te zijn.
En laten we eerlijk zijn: zo gek is dat niet, wetende dat een bruiloft het paar een flink bedrag kan kosten. Maar hoeveel geld geef je op een bruiloft? Deze vraag heb je jezelf vast weleens gesteld na het openen van de uitnodiging. Wij vertellen je hier waar je bij het opmaken van het bedrag rekening mee moet houden!
Waarom is het gebruikelijk om het bruidspaar geld te geven?
Volgens etiquettes is het niet gebruikelijk om geld te vragen als cadeau voor je bruiloft, maar toch is het de laatste jaren steeds normaler geworden. De kans is dan ook groot dat je, terugkijkende naar alle bruiloften die je hebt bijgewoond, meer dan eens wat biljetten in een envelop hebt geschoven.
We zien dat de etiquettes rondom bruiloften an sich een beetje loskomen. Locaties, kleding, het feest: het hoeft tegenwoordig allemaal niet meer zo officieel en stijf. Bruiloften worden de laatste jaren steeds persoonlijker en naar eigen wens van het paar ingevuld. Het is dan ook niet gek dat de traditionele huishoudelijke apparaten het minder goed doen als huwelijksgift.
Bovendien wonen veel stellen voor de trouwerij al samen, en is de uitzet al jaren compleet. Een keukenmachine geven heeft dan niet zoveel zin meer. Om te voorkomen dat het bruidspaar dubbele cadeaus krijgt, is het veel makkelijker om één lijn te trekken.
Tel daarbij op dat de gemiddelde bruiloft een flinke investering is voor het stel - gemiddeld kost zo’n dag tussen de twaalf- en achttien duizend euro! De locatie is niet gratis, gasten moeten worden voorzien van eten en drinken en op het feest wordt er een dj of band ingehuurd. Bruiloften kosten geld, en een deel van dat geld terug kunnen krijgen van de gasten is geen slecht idee.
Het bedrag wat je geeft, is afhankelijk van verschillende factoren
Je zal dus vast en zeker begrip kunnen opbrengen voor de keuze om geld te vragen voor een bruiloft. Maar als je als gast bent uitgenodigd, hoeveel geld geef je dan op deze bruiloft? Jammer genoeg kunnen we voor het schenkbedrag niet vasthouden aan de etiquettes. Bovendien is het bedrag vaak afhankelijk van verschillende factoren. Breng voor jezelf de volgende dingen in kaart.
Je eigen financiële situatie
Een open deur misschien, maar wat heb je te besteden? Dat klinkt logisch, maar is toch belangrijk om te benoemen. Het is namelijk heel makkelijk om in het enthousiasme een groot bedrag in de envelop te schuiven. Natuurlijk, het is een eer dat je de hele dag op een bruiloft wordt uitgenodigd, maar kan je het bedrag ook écht missen?
Daarnaast heb je deze uitnodiging ontvangen omdat het paar je er graag bij wilt hebben, niet omdat ze geld willen zien. Schaamte omdat je misschien wat minder te besteden hebt, is dan ook onnodig. Een trouwdag is bovendien, ook voor jou, nooit kosteloos (zie het volgende punt). Geef dus ook geen geld weg wat je niet hebt.
De kosten die je zelf moet maken
Sinds we traditionele bruiloften hebben verruild voor meer persoonlijke, komt het ook steeds vaker voor dat er meer kosten voor de gasten bij op de dag komen kijken. Misschien heeft het paar gekozen voor een dresscode, waardoor je eigenlijk een nieuwe outfit moet kopen. Of misschien wordt de bruiloft in het buitenland gehouden. Er zijn paren die dan niet over het vermogen beschikken om alle vliegtickets te betalen.
Ook als deze eisen niet aan jou als gast worden gesteld, ben je vaak een kleine investering kwijt aan de dag. Natuurlijk wil jij goed voor de dag komen en stralen in een nieuw overhemd met stropdas of een net aangeschaft jurkje. Daarnaast moet je ook gewoon nog naar de trouwlocatie zien te komen. Is deze aan de andere kant van het land, kan een hotelovernachting handig zijn en moet er benzinegeld op de plank komen. Deze elementen calculeer je in als je het giftbedrag vast gaat stellen.
De relatie tussen jou en de bruid of bruidegom
Laten we bovendien niet de relatie tussen jou als genodigde en de bruid of bruidegom uit het oog verliezen. De connectie bepaalt immers ook wel het bedrag wat het “waard” is om te geven.
Uiteraard bepaal je dat zelf, maar logischerwijs zal het bedrag wat je aan een verre collega geeft een stuk minder hoog uitvallen dan aan je eigen broer of zus. De collega kent andere gasten niet zo goed, of wordt misschien samen met andere collega’s als één groep uitgenodigd. Het naaste familielid of de beste vriend of vriendin staan een stuk dichter bij het bruidskoppel. Deze banden bepalen vaak ook het type uitnodiging.
Hoeveel geld geef je normaal op een bruiloft?
Hiermee bedoelen we dat de connectie die jij met het bruidspaar hebt, vaak bepalend is voor welke uitnodiging jij krijgt. Het bedrag wat je geeft, hang namelijk ook grotendeels af van of jij als daggast of avondgast bent uitgenodigd.
Daggasten zijn bij zowel de ceremonie als het feest aanwezig. Logischerwijs, kosten daggasten het bruidspaar meer geld dan avondgasten. Ben je de hele dag uitgenodigd, is het dan ook vaak gebruikelijk om meer te geven dan als je alleen in de avond zou zijn uitgenodigd.
Wat geef je als daggast op een bruiloft?
Als daggast variëren de bedragen die normaal gesproken gegeven worden aan het bruidspaar van zo’n twintig tot (meer dan) honderd euro. Afgaande op jouw specifieke financiële situatie, maar ook de connectie die je met het bruidspaar hebt, beslis jij zelf wat je uit wil geven. Ben je een verre collega of kennis? Dan kan zo’n dertig euro al voldoen. Familie, goede vrienden of naasten geven vaak meer als zij als daggast worden uitgenodigd. Een bedrag rond de vijftig euro is gebruikelijk, maar sommige directe familieleden kiezen ervoor om meer richting de honderd euro te geven. Uiteindelijk is het ook aan jou zelf om te bepalen wat jij geeft als daggast op een bruiloft.
Wat geef je als avondgast op een bruiloft?
Als avondgast ben je natuurlijk niet de hele dag aanwezig geweest, en kom je alleen opdagen voor het feestje. Wat geef je dan als avondgast op een bruiloft? Uiteraard kom je niet met lege handen de zaal in, maar kan het bedrag wat je geeft wel een stukje minder zijn. Collega’s of kennissen van het bruidspaar kunnen als avondgast gemakkelijk twintig euro geven, terwijl familie en vrienden die ‘s avonds zijn uitgenodigd vaak richten op bedragen tussen de dertig en vijftig euro. Opnieuw is het belangrijk hierin te kijken naar jouw eigen specifieke financiële situatie.
Hoeveel geef je als koppel op een bruiloft?
Ben je samen met je partner uitgenodigd op de speciale dag? Dan is het natuurlijk gebruikelijk om wat meer te geven, sinds je het bedrag samen geeft. Ook zie je vaak dat een groep collega’s, buren of vrienden gezamenlijk één bedrag geven. Dit kan bovendien mensen die wat minder te besteden hebben, indekken. Zo wordt er niemand raar aangekeken. Maar hoeveel geef je als koppel nou op een bruiloft?
Logischerwijs wordt het gezamenlijke bedrag iets hoger wanneer het gedeeld wordt. Ben je met twee andere collega’s bijvoorbeeld uitgenodigd als avondgast, kan je met zijn drieën een bedrag van vijftig tot zestig euro geven. Ben je samen met je partner de hele dag uitgenodigd op de bruiloft van je broer, met wie je een super goede band hebt? Dan is honderd euro al gauw een reëel bedrag!
Conclusie
Hoeveel geld je op een bruiloft geeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de relatie tussen jou en het bruidspaar: staat deze dicht bij, of juist wat verder van je af? Het type uitnodiging wat je hebt ontvangen is de tweede factor: daggasten geven doorgaans meer dan avondgasten.
Als laatste, en misschien wel belangrijkste, is kijken naar je eigen financiële situatie. Wat kan je missen? Wat vraagt de bruiloft qua investeringen van jou? Bepaal hierin voor jezelf wat jij kan (en wil) missen als gift aan het bruidspaar.