Geld tips

Hoe zit het met belastingen bij een overlijdensrisicoverzekering?

mei 7, 2024

De kans is groot dat je wel eens hebt gehoord van een overlijdensrisicoverzekering. Maar weet je ook hoe het zit met belastingen bij deze verzekering? Als je dat niet weet, dan is dat niet erg. In dit artikel lees je namelijk hoe het zit. Scroll dus snel verder!

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een overlijdensrisicoverzekering (afgekort ORV) ook alweer precies? Eigenlijk is het niet heel erg ingewikkeld. Met deze verzekering verzeker je het risico op overlijden. Mocht je dus komen te overlijden in de periode dat je komt te overlijden, dan wordt er een bepaald geldbedrag uitgekeerd aan je nabestaanden.

Bij het afsluiten van een ORV kun je zelf kiezen welk geldbedrag er uitgekeerd zal worden aan je nabestaanden. Dit noemen we het verzekerde bedrag. Je kunt ook de periode kiezen waarin je verzekerd bent. Naarmate je ouder wordt, stijgt natuurlijk het risico op overlijden aanzienlijk. Vandaar dat je vanaf een bepaalde leeftijd je overlijden niet meer kunt verzekeren.

Is het verplicht voor een hypotheek?

Veel mensen vragen zich af of een ORV verplicht is als je een huis wil kopen met een hypotheek. Die vraag is volkomen te begrijpen. Tot zo’n zes jaar geleden, in 2018, stelden kredietverstrekkers je best vaak verplicht om een ORV af te sluiten. Tegenwoordig komt dat eigenlijk nog maar weinig voor. Naast dat er geen wet is die je verplicht om een ORV af te sluiten, zijn er ook maar weinig kredietverstrekkers die hierom zullen vragen. Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kun je er eigenlijk vanuit gaan dat er niet van je gevraagd wordt om een ORV af te sluiten.

Hoe zit het met belastingen?

Als het gaat over geld, dan gaat het eigenlijk ook altijd over belastingen. Omdat er bij een ORV sprake is van bepaalde geldstromen, komen er ook bepaalde belastingen bij kijken.

Inkomstenbelasting

Een ORV heeft maar weinig te maken met de inkomstenbelasting. Je betaalt geen inkomstenbelasting over de ORV, de premie mag je niet opvoeren als aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting, en je nabestaanden betalen geen inkomstenbelasting over een ontvangen uitkering.

Erfbelasting

Het kan zijn dat je nabestaanden belasting moeten betalen over de uitkering die ze ontvangen. Hiervoor geldt wel bepaalde vrijstelling. Zo zal je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner over de eerste € 795.000 geen belasting betalen. Voor kinderen geldt dat de eerste € 25.000 vrijgesteld is van erfbelasting.

Let wel: naast de inkomstenbelasting en erfbelasting zijn er nog andere financiële zaken die komen kijken bij de ORV. Zo kan een nabestaande bijvoorbeeld geen recht meer hebben op bepaalde toeslagen na het ontvangen van een uitkering. Voor alle details en professioneel advies over de overlijdensrisicoverzekering belasting kun je het beste een afspraak maken met een specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen