Crypto is tegenwoordig weer goud waard. Je moet er dan ook niet aan denken dat je je waardevolle munten kwijtraakt. Hoe kun je dat het veiligst doen? Welke maatregelen zou je minimaal moeten nemen? We geven je graag een paar overwegingen en tips.
Crypto opslaan in een wallet
Je kunt je crypto bewaren in een wallet. Dat kan in een ‘koude portemonnee’ of een ‘hete portemonnee’. De eerste soort gebeurt vaak in de vorm van een USB-stick. Je kunt je wallet fysiek vasthouden en je munten worden offline opgeslagen. Je kunt deze beveiligen met een wachtwoord en een pincode. Wil je toegang tot je wallet, dan heb je dit wachtwoord nodig. Je hebt deze stick altijd fysiek nodig om een transactie te voltooien. Dat is veilig, want dan hoef je geen verbinding met het internet te hebben om bij je crypto’s te kunnen. Het nadeel is dat als je stick verloren gaat bij bijvoorbeeld een brand, je je cryptomunten ook kwijt bent.
Daarom kiezen veel mensen ook voor een hete portemonnee: een hot wallet. Deze is wel verbonden met het internet. Vaak worden crypto’s dan opgeslagen in software. Je hebt bijvoorbeeld een app of een computerprogramma nodig om in te loggen. Het nadeel is dat je gebonden bent aan de beveiligingsmaatregelen van de aanbieder. Wordt je computer gehackt, dan is de kans aanwezig dat een kwaadwillende er met jouw munten vandoor gaat.
Ethereum staken
Wil je je munten niet in een wallet bewaren, maar voor je laten werken, dan kun je eens kijken naar ethereum staken. Het is een vorm van beleggen in crypto, waarmee je de blockchain veiliger maakt. Je zet je munten dan apart, zodat deze kunnen worden gebruikt voor verificatie van transacties op het netwerk. Omdat jij je munten niet verhandelt, heb je recht op een vergoeding. Deze vergoeding is altijd een stapel nieuwe munten, die je weer voor andere projecten kunt inzetten of kunt verhandelen.
Ethereum staken lijkt misschien een ingewikkeld proces, maar niets is minder waar. Er zijn allerlei partijen die de technische handelingen voor je uit handen nemen. Het enige dat je dan hoeft te doen, is je cryptoactiva beschikbaar stellen. Daar ontvang jij dan weer rendement over.
Gebruik altijd multi-factor authenticatie
Wat je ook met je crypto doet: het is altijd aan te raden om multi-factor authenticatie te gebruiken bij het inloggen. We noemen dit ook wel ‘inloggen in twee stappen’. Je moet eerst je e-mailadres en wachtwoord invullen en ontvangt dan nog een sms’je met een code erin. Die code moet je invullen om te kunnen inloggen. Zo weet de crypto-aanbieder zeker dat jij echt de eigenaar bent en dat je bent gemachtigd om in te loggen.