Ondernemen

Het begrijpen van het verschil tussen deze twee typen oefeningen en hoe ze elkaar aanvullen

juli 10, 2024

In de wereld van krachttraining spelen zowel compound oefeningen als isolatie oefeningen een essentiële rol bij het opbouwen van spierkracht en -massa, wil je direct meer resultaat van je training? Dan kan sustanon 250 kopen een goede keus voor jou zijn! Elk type oefening heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Het begrijpen van het verschil tussen deze twee typen oefeningen en hoe ze elkaar aanvullen, is cruciaal voor het ontwikkelen van een effectief en gebalanceerd trainingsschema.

Compound oefeningen: hierbij train je meerdere spiergroepen tegelijk. Dit is de reden dat deze ook meer van je lichaam vragen en meer belastend zijn. Een voorbeeld van een compound oefening is bijvoorbeeld een squat: hier train je namelijk je quads, billen, core en onderrug.

Isolatie oefeningen: hierbij train je 1 spiergroep tegelijk, of zoals je naam ook al zegt 1 spiergroep in isolatie. Vaak beweegt hierbij ook maar 1 gewricht. Isolatieoefeningen zijn hierdoor ook minder belastend en vragen minder van je lichaam. Een voorbeeld van een isolatie oefening is een leg extensions, hier train je namelijk alleen je quads.

In een goed trainingsschema worden zowel compound oefeningen als isolatie oefeningen verwerkt. Aan het begin van je training wil je grotendeels compound oefeningen plaatsen, deze zijn technisch namelijk vaak veel moeilijker.Ook vragen deze meer energie van je lichaam, en die ligt aan het begin van je workout ook hoger dan wanneer je richting het einde gaat en vermoeid wordt.

Na de “grote” oefeningen volgen dus meestal de “kleinere” oefeningen waarbij je de betreffende spiergroep in isolatie traint. In de meeste gevallen is het dus de beste keuze om eerst een squat te doen en deze later te laten volgen door een leg extension in plaats van andersom.

Een reden om een isolatie voor je compounds te plaatsen kan zijn wanneer je extra aandacht op een achterlopende spiergroep wilt plaatsen. Wil je bijvoorbeeld grotere biceps? Dan zou je biceps voor bijvoorbeeld je squats kunnen plaatsen omdat je lichaam aan het begin van een training minder vermoeid is.

Hier is een lijst met enkele populaire compound oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk activeren:

  1. Squat: Activeert de quadriceps, hamstrings, bilspieren, core en onderrug.
  2. Deadlift: Richt zich op de hamstrings, bilspieren, onderrug, core, en ook de bovenrug en gripkracht.
  3. Bench Press: Traint de borstspieren (pectoralis major), triceps en schouders (vooral de voorste delts).
  4. Pull-up / Chin-up: Activeert de rugspieren (vooral de latissimus dorsi), biceps, schouders en core.
  5. Overhead Press: Gericht op de schouders (vooral de deltaspieren), triceps en core.

Hier is een lijst met enkele populaire isolatie oefeningen die specifieke spiergroepen geïsoleerd targeten:

  1. Bicep Curl: Richt zich op de biceps, met varianten zoals de dumbbell curl, barbell curl en preacher curl.
  2. Tricep Extension: Traint de triceps, inclusief oefeningen zoals tricep pushdowns, tricep dips en overhead tricep extensions.
  3. Leg Extension: Activeert voornamelijk de quadriceps en wordt uitgevoerd op een leg extension machine.
  4. Leg Curl: Gericht op de hamstrings, met oefeningen zoals de lying leg curl, seated leg curl en standing leg curl.
  5. Calf Raise: Traint de kuitspieren, met varianten zoals standing calf raises, seated calf raises en donkey calf raises.

Conclusie:

Het integreren van zowel compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk activeren, als isolatie oefeningen, die specifieke spiergroepen geïsoleerd targeten, biedt een uitgebalanceerde aanpak voor krachttraining. Door compound oefeningen aan het begin van je trainingssessie te plaatsen en isolatie oefeningen later in de workout te integreren, maximaliseer je de voordelen van beide typen oefeningen. Dit strategische gebruik kan niet alleen bijdragen aan verbeterde kracht en spiergroei, maar ook aan een efficiënter gebruik van je training energie en -tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen