Tegenwoordig lijkt iedereen en zijn moeder wel fotograaf te zijn. Maar wat levert fotograaf als Side Hustle op? Camera’s en lenzen worden steeds goedkoper en zelfs mobiele telefoons gaan steeds betere foto’s maken.
De brandende vraag is daarom hoe gemakkelijk het is om geld te verdienen als fotograaf In dit artikel zoek ik het voor je uit.
Passie
Het belangrijkste als je gaat beginnen als fotograaf is dat je er een passie voor hebt. Omdat fotografie een creatief beroep is, heb je veel concurrentie, want iedereen kan zich immers voordoen als professionele fotograaf.
Als je fotografie écht leuk vindt, is het mogelijk om er geld mee te verdienen, maar je hoeft geen fotograaf te worden om grof geld te verdienen. Fotografie is een aardig verzadigde markt, en het is niet makkelijk om aan klussen of andere inkomsten te komen.
Investeringen
Om een professionele fotograaf te worden zijn er een aantal investeringen nodig. Denk hierbij aan tijdsinvesteringen (cursussen, oefenen en het werven van opdrachten), maar natuurlijk ook aan financiële investeringen (camera, lenzen, accessoires, fotobewerkingssoftware).
Als je nog niet zeker weet of je verder wilt gaan in de fotografie raad ik je aan om in het klein te beginnen om te kijken of het bij je past. Nogal zonde wanneer je duizenden euro’s hebt, besteedt aan apparatuur en cursussen, terwijl je er uiteindelijk weinig mee gaat doen.
Het voordeel van investeren in camera-apparatuur is dat veel van deze producten wel aardig waardevast zijn.
Voornamelijk lenzen voor fotocamera’s behouden sterk hun waarde en vallen na enkele jaren nog wel voor een mooi bedrag te verkopen wanneer ze nog in een goede conditie zijn.
Camerabody’s daarentegen verouderen wat sneller door alle technologische ontwikkelingen op het gebied van sensoren en mogelijkheden.
Fotografie-opdrachten
De eenvoudigste manier van geld verdienen met fotografie is met opdracht. Jij biedt je skills als dienst aan verschillende partijen. Binnen de fotografie heb je verschillende categorieën:
En nog veel meer..
Zoals je ziet, kun je al heel makkelijk gaan specialiseren in verschillende niches binnen de fotografie. Een groot nadeel van opdrachten; is dat je jouw tijd en creativiteit aan het inruilen bent voor geld.
Daarnaast dien je je wel te houden aan de wensen van de klant en krijg je er veel verantwoordelijkheden bij.
Een groot voordeel van fotografie in opdracht is dat je terugkerende klanten hebt. Klanten die tevreden zijn met je werk zullen je vaker vragen wanneer ze weer een klus hebben, hierdoor creëer je toch een soort zekerheid voor toekomstige opdrachten.
Uurtarief fotograaf
Gemiddeld vraagt een Nederlandse fotograaf zo’n 65 tot 150 euro per uur. Uiteraard moet je hierbij wel rekening houden met je gemaakte investeringen, autokosten, verkoopkosten, verzekeringen en andere kosten die je maakt om je werk goed uit te voeren.
Bedenk je ook dat je niet alle uren kunt factureren aan de klant. Het wordt bijvoorbeeld lastig om het nabewerken en afleveren van de foto’s los op de factuur te zetten. Veel fotografen gebruiken een project-tarief of een dagtarief.
Met zo’n speciaal tarief hou je vaak meer speling over om er al je kosten in te verwerken, en het voorkomt ook dat je voor maar 1 uurtje op pad gaat.
Passief inkomen: stockfotografie
Zoals ik al aangaf moet je er bij fotografie-opdrachten rekening mee houden dat je jouw tijd en energie aan het inruilen bent voor geld. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om geld te verdienen met fotografie. Een voorbeeld hiervan is stockfotografie.
Organisaties kunnen stockfotografie gebruiken op hun website, social media en andere reclame-uitingen. Stockfoto’s zijn foto’s, gemaakt door een fotograaf, waarvan een bedrijf vervolgens de licentie kan kopen zodat ze toestemming hebben om de foto’s te gebruiken.
Het voordeel van stockfoto’s is dat de koper van de licentie vooraf kan zien of de foto’s bij de wensen passen. Daarentegen is het nadeel dat de foto’s niet gepersonaliseerd zijn.
Als fotograaf kun je simpelweg foto’s maken en die op een platform voor stockfotografie zetten zoals: Shutterstock, Adobe Stock of Pond 5.
Het voordeel van deze platforms is dat het platform alles qua uploaden, betaling en uitbetaling van begin tot einde voor je regelt. Ook heb je op deze platforms direct toegang tot een groot publiek aan kopers. Het nadeel van deze platforms is dat ze vrij weinig uitbetalen (vaak minder dan 20%) van het geld wat ze in totaal verdienen over de verkochte stockfoto’s.
Een manier om meer te verdienen aan je stockfoto’s, is door jouw foto’s uit eigen beheer te verkopen. Helaas heb je dan wel een stuk kleiner publiek om je foto’s aan te verkopen, maar met een simpele WordPresswebsite en SEO kun je al snel je foto’s tonen aan een groot publiek zoekende bedrijven op Google.
Wel moet je er dan voor waken dat je foto’s niet onrechtmatig gekopieerd worden. Immers heb je op elke foto die je maakt auteursrecht waardoor je altijd in je recht staat als iemand een foto van je kopieert.
Het voordeel van stockfotografie is dat je passief inkomen kunt verdienen met je foto’s. Je hoeft immers maar één keer de foto te maken, terwijl je de foto meerdere keren kunt verkopen.
Het nadeel van stockfotografie is dat veel foto’s al gemaakt zijn door andere fotografen en dat de markt niet erg groot is, waardoor het best een uitdaging kan zijn om geld te verdienen met je foto’s.
Overige ideeën
Uiteraard zijn dit niet de enige manieren om geld te verdienen met fotografie. Andere ideeën zijn bijvoorbeeld:
Kortom, het is het zeker mogelijk om geld te verdienen met fotografie, maar vergeet niet dat het vooral belangrijk is dat je fotografie echt leuk vindt!