Investeren

Crypto traden voor beginners: 10 tips voor een vliegende start!

januari 27, 2023

Crypto traden voor beginners. Die term heb je vast wel eens voorbij zien komen. Dat is mooi, want dat betekent dat je enigszins bekend bent met dit onderwerp. Toch word je vaak gebrekkig geïnformeerd en is de informatie onvolledig. Daar gaat Geldvriend.nl verandering in brengen, want we gaan je vandaag tien tips geven. 

Met deze tips word je een beetje wegwijs gemaakt in de cryptowereld. Je weet als het goed is straks waar je moet beginnen. Dat is fijn, want dan heb je een goed beeld bij wat je te wachten staat.


Ken het verschil tussen beleggen en traden

Je hebt de begrippen beleggen en cryptocurrency traden hoogstwaarschijnlijk wel eens gehoord. Het is belangrijk dat je de essentie van beide begrippen duidelijk in beeld hebt én dat je het verschil weet.

Beleggers kijken vaak naar fundamentele indicatoren zoals de economie, cycli en de cijfers van een bedrijf. In het geval van crypto is dat dus het groeipotentieel van de markt, de populariteit van risk-on assets, de markt zelf, de verwachtingen en ga zo maar door. Beleggers kijken in mindere mate naar de grafieken, technische indicatoren en momentum.

Een trader gebruikt juist veel grafieken. Grafieken zijn voor de trader een soort navigatie. Het zegt ze waar ze heen moeten, wat de beste route is en wat het meeste oplevert. Een trader kijkt ook veel naar momentum, indicatoren en ga zo maar door. Een trader doet dit vaak voor de korte(re) termijn. 

Het verschil tussen een belegger en een trader is voornamelijk de termijn waarop ze handelen. Een belegger houdt een belegging voor een langere tijd aan, waar een trader dit niet doet. Een trader wil zo snel mogelijk resultaat zien. Dit betekent dat voor een trader voornamelijk de timing van cruciaal belang is, maar dat de trader ook een stuk flexibeler is.

Google en YouTube zijn je beste vrienden

Het is goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Je hoeft niet je geld de markt in te gooien en hiervan proberen te leren. Nee, je kunt je voordeel doen met het digitale tijdperk waarin we ons bevinden. Google en YouTube zijn je beste vrienden.

Er zijn talloze kanalen en artikelen te vinden over traden, de cryptomarkt en verschillende strategieën. Tuurlijk, er zal een hoop tegenstrijdige informatie opstaan en niet alles is correct. Toch kun je enorm veel leren van filmpjes en websites. Basiskennis, uitleg over informatie en de interpretatie hiervan, sommige strategieën, modellen en ga zo maar door. Het is vaak allemaal gratis te vinden. 

Natuurlijk ben je ook vrij om een betaalde cursus te kopen. Pas dan wel goed op met van wie je het koopt. Is dit iemand die zijn of haar geld heeft verdiend met traden, of is hij of zij meer een cursusverkoper?

Oefen eerst met nep geld

Kijk ook eens naar een platform waar je kunt ‘paper traden’. Dit is eigenlijk het traden op een account met nep geld, een soort simulatie. Je kunt dan eerst eens leren hoe je kunt traden, wat de markt doet en hoe een dergelijk platform werkt. 

Kortom; je raakt bekend met traden. Het emotionele aspect van geld verliezen en geld verdienen komt er dan nog niet bij kijken. Dit is een goede eerste stap om te nemen als je wil beginnen met traden. 

Platforms waar je op kunt leren crypto traden zijn o.a. Plus500, ByBit en Cryptohopper. Deze standaardaccounts zijn eigenlijk altijd gratis.

Kies de juiste strategie

Een strategie is belangrijk als je wil gaan traden. Zonder strategie heb je geen idee waar je moet beginnen. Je weet niet wat je wilt, waar je heen wilt, hoe je dat wilt doen en ga zo maar door. Als je een strategie samenstelt voor jezelf, geef je jezelf een houvast wat dit betreft. Je kunt dan, globaal gezien, kiezen tussen twee strategieën. 

Swing traden

De eerste strategie is swing traden. Swing traden stelt eigenlijk dat je profiteert van een wat grotere prijsbeweging. Je houdt een positie voor één of meerdere dagen aan, hoewel je natuurlijk je beoogde doel of stoploss ook binnen enkele uren kunt bereiken. Een swingtrader laat zich vooral leiden door technische analyse. De stoploss en take profit worden vaak ruim uitgezet, omdat de positie toch langer de tijd wordt gegeven om uit te spelen. 

Day traden

Bij een daytrader moet alles snel, snel, snel gaan. Geen ruimte voor een ruime stoploss of take profit, het moet allemaal binnen een dag gebeuren. Eigenlijk neemt een daytrader soms zelfs binnen enkele minuten of seconden zijn of haar winst of verlies. Dit betekent dat er veel moet worden gekeken naar momentum, technische analyse maar ook naar binnenkomende orders.

Kies het juiste trading platform

Een goed platform is cruciaal voor traden. Je wilt dat je je geld makkelijk kunt opnemen, maar ook dat je posities veilig zijn en dat alles naar behoren werkt. Accurate informatie, genoeg mogelijkheden tot analyses en dergelijke en ga zo maar door. 

Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoek doet naar welk platform bij je past. Bitvavo is een persoonlijke favoriet, maar ook voor Bybit en Binance valt wat te zeggen. Verdiep je eens in de opties die je hebt en zorg ervoor dat je je aansluit bij een betrouwbaar platform.

Doe goed onderzoek naar de cryptocurrency’s die je gaat traden

Naast het onderzoeken van een platform, is het ook belangrijk dat je trade in goede currency’s. Je wil niet te maken krijgen met FTX praktijken, dus is het ook hier weer van belang dat je onderzoek doet. 

Duik eens goed in de cryptocurrency's die er worden aangeboden op het platform dat je op het oog hebt. Kijk of de coin of token past bij jouw manier van handelen, of er genoeg liquiditeit is en ga zo maar door.

Riskeer niet meer dan dat je eigenlijk kunt verliezen

Daarnaast is het belangrijk dat je niet meer riskeert dan je kunt verliezen. Spreek van tevoren een bedrag met jezelf af dat je riskeert. Er zijn verschillende richtlijnen voor het riskeren van je geld, maar we raden je aan hier zelf eens in te duiken. Kijk bijvoorbeeld eerst goed naar wat je winrate en je risk-to-reward is.

Als je dit eenmaal hebt bepaald, moet je berekenen wat je maximaal kunt en wilt verliezen per trade. Houdt er ook altijd rekening mee dat je meerdere trades achter elkaar kunt verliezen.

Leg je trades vast

Traden is een proces dat lijkt op een grafiek zelf. Het ene moment zal het onwijs goed gaan, het andere moment een stukje minder. Het is één groot proces van leren en dat kun je zelf bevorderen. 

Dat doe je wat ons betreft het beste door je trades vast te leggen. Analyseer bij al je trades wat er goed ging en wat niet, wat de omstandigheden waren en meer. Stel jezelf bij elke analyse van elke trade de vraag ‘wat kan ik hiervan leren?’.

Stel een stoploss limiet in

Een goed risk-management is van cruciaal belang om een succesvolle trader te worden. Je hoeft geen winrate van 90% te hebben om een winstgevende trader te worden, maar je moet wel goed op je risico en vermogen letten. 

Daarom is het onwijs belangrijk dat je altijd een stoploss instelt. Kijk goed naar wat je wilt riskeren en wat je kunt riskeren. Je stoploss stel je bovendien in op het punt waarvan je zegt ‘oké, nu kan mijn trade niet meer goed uitpakken en werkt mijn strategie niet’. Je positiegrootte stel je vervolgens af op basis van je stoploss, niet andersom.

Vergeet niet je winst te pakken

Hier komt een enorm psychologisch aspect bij kijken. Je zult moeten bepalen wanneer je een deel of je winst in zijn geheel uit de trade neemt. Als je dit niet doet, word je mogelijk te hebberig. Dat wil je niet hebben. Geld mislopen is nooit goed en daarom zul je hier strikte regels voor moeten samenstellen. Je winst veiligstellen op basis van een analyse van het momentum, technische analyse en indicators is altijd goed.

Conclusie

Als je wil beginnen met traden, is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen. Het is handig om de belangrijkste verschillen te weten tussen beleggen en traden, een strategie voor het traden te vinden en kennis op te doen. Veel informatie is te vinden op Google en YouTube, waarvan veruit het grootste deel gratis is. 

Met de opgedane kennis kun je dan alvast gaan traden. Wel raden wij en vele anderen je aan om eerst te beginnen met paper traden.

Onderzoek ook het platform waar je op wilt gaan handelen en de cryptocurrency’s waar je in wilt gaan handelen. 

Als je eenmaal over de basiskennis beschikt en je de keuze hebt gemaakt voor bepaalde currency’s, platformen, swing- of daytraden en paper traden hebt gedaan, kun je bijna beginnen. Doe dan nog eens goed onderzoek naar de risico’s die je kunt lopen, stel een risk-management strategie samen en leer van je trades. Probeer ook niet te laat je winst te nemen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>