Geld tips

Bij welk bedrag neem ik ontslag?

januari 17, 2024

Stiekem dromen we er allemaal van: eerder stoppen met werken en écht doen wat we leuk vinden. Maar bij welk bedrag neem ik ontslag?

Ondanks dat het ontzettend belangrijk is om tijdens je werkende leven een leuke baan te hebben, zouden de meeste mensen toch stoppen met werken wanneer ze een aantal miljoen op de bankrekening gestort krijgen (zeg nu eerlijk: jij toch ook?).

In dit artikel gaan we berekenen bij welk bedrag je ontslag kunt gaan nemen!

Stoppen met werken

Waarom zou je überhaupt stoppen met werken?

“Mijn werk is zo leuk, ik zou niet eens hoeven te stoppen met werken.” Ja, dat zal best. Toch zijn er een aantal afwegingen te maken qua hoelang je doorwerkt. De belangrijkste redenen om te stoppen met werken:

  • Je doet lichamelijk zwaar of stressvol werk.
  • Het vooruitzicht naar vrije tijd (meer reizen, tijd voor familie) spreekt je aan.
  • Je wilt een nieuwe uitdaging aangaan (bijvoorbeeld een onderneming of hobby).

Is het mogelijk om eerder te stoppen met werken?

Uiteraard is het mogelijk om vervroegd te stoppen met werken, maar daar is wel geld voor nodig. Toch is de hoeveelheid geld die je er voor nodig hebt niet zoveel als je wellicht in eerste instantie zou verwachten.

Een simpele berekening die je kunt maken is: (totale jaarlijkse uitgaven x 1.02^T) x 30 = Hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken. De 1.02 is om de gemiddelde inflatie tegen te gaan tijdens het opbouwen van je vermogen. De 30 staat voor hoeveel jaar je met het gespaarde geld kunt doen.

Als je € 15.000,- per jaar uitgeeft en over 10 jaar wilt stoppen heb je dus €548.547,- nodig om te stoppen met werken.

Als je € 40.000,- per jaar uitgeeft en over 20 jaar wilt stoppen heb je dus €1.783.136,- nodig om te stoppen met werken.

Volgens deze berekening zou je dus 30 jaar met deze spaarpot kunnen doen, daarna is het op! Kleine kans dat je nog maar 30 jaar te leven hebt wanneer je wilt stoppen met werken. Om deze reden is er de save withdrawal rate van Trinity Study.


Save withdrawal rate

De save withdrawal rate gaat ervan uit dat je het behaalde vermogen belegt om rendement te maken op de beurs met aandelen en obligaties. De save withdrawal rate gaat ervan uit dat je het vermogen voor minimaal 30 jaar vastzet en jaarlijks een vast bedrag (4%) opneemt uit je portfolio waarvan je kunt leven.

Volgens de resultaten van de Trinity Study blijft je portfolio in deze 30 jaar gewoon voortbestaan als we kijken uit resultaten van 1946 tot 1997. Natuurlijk zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar deze strategie kan wel een interessante basis zijn om eerder te stoppen met werken. 

Houdt er wel rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Voor sommige mensen kan sparen dus zorgen voor meer zekerheid, ondanks dat ze langer moeten doorwerken om dit bedrag bij elkaar te kunnen sparen.


Conclusie

Om het proces naar een vervroegd pensioen te versnellen kun je dus een aantal dingen doen:

  • Berekenen hoeveel geld je jaarlijks nodig hebt zodra je stopt met werken.
  • Berekenen hoeveel geld je in totaal moet sparen / beleggen = (jaarlijkse uitgaven x 1.02^T) x 30 (variabel).
  • Zoveel mogelijk beleggen tijdens je werkende leven.
  • Voldoende geld bij elkaar gespaard / belegd? Ga leven van een klein jaarlijks percentage van je vermogen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>