Op het moment van schrijven ben ik al 10 jaar lang bezig met beleggen. Ik heb ik in deze tijd al veel ervaring opgedaan op het gebied van beleggen. Dit geldt echter niet voor iedereen, en al zeker niet voor beginners. In dit artikel behandel ik (bijna) al jouw vragen als je wilt beginnen met beleggen.
Zo leg ik uit hoe je kunt beginnen met het beleggen van geld, waar je dit kunt doen, in welke beleggingsproducten je dit kan doen en geef ik je een aantal tips. Een groot en belangrijk artikel, waarin ik alle belangrijke informatie voor beginners wil verwerken.
Wat is beleggen?
De definitie van beleggen is vrij simpel:
Eenvoudig gezegd kun je dus al beginnen met beleggen door je geld voor een bepaalde tijd te investeren in beleggingsproducten. Om te beleggen moet je dus een investering nodig, heb je een bepaalde beleggingshorizon nodig en heb je beleggingsproducten nodig. Al deze onderdelen zal ik in dit artikel behandelen.
Het doel van beleggen is dus geld verdienen; het liefste op een passieve manier. Dit betekent dat je het liefste zo min mogelijk doet om dit geld te verdienen. Veel mensen gebruiken beleggen als een alternatieve vorm voor sparen, omdat ze op deze manier hun vermogen kunnen laten groeien.
Waarom beginnen met beleggen?
Maar waarom zou jij wel of niet moeten beginnen met beleggen? Dit zijn de redenen waarom veel mensen beleggen:
Voordelen van beleggen
Nadelen van beleggen:
Zoals je al merkt, is de hoofdreden om te beginnen met beleggen toch écht het verdienen van geld. Door te beleggen kun je jouw geld aan het werk zetten, zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen.
Ook brengt beleggen risico’s met zich mee. Beleggen past dus niet bij iedereen, want als je helemaal geen risico wilt nemen, kun je maar beter niet gaan beleggen.
Hoe werkt beleggen?
In het verleden was beleggen nog een hele uitdaging. Je moest namelijk naar een fysieke beurs gaan om daar te kunnen handelen. Beleggen met kleine bedragen is dan natuurlijk niet echt handig, want dan kost de reis waarschijnlijk al meer dan het rendement op je beleggingen.
Gelukkig is hier een oplossing voor gevonden, want tegenwoordig zijn de beurzen gewoon online. Via je computer of mobiel kun je met enkele swipes een beleggingsproduct kopen of verkopen.
Omdat het internet nog relatief nieuw is, is het handelen op online beurzen ook nog aardig nieuw, maar toch is het razend populair. Je hoeft namelijk niet helemaal naar de beurs te gaan (of te bellen) om een transactie te maken, en met kleine bedragen beleggen is bij veel aanbieders ook mogelijk. Online handelen doe je via een broker.
Zoals ik bij ‘redenen om te beleggen’ al vermeldde zijn er mensen die een echte interesse in beleggen hebben. Deze mensen willen beleggen dus ook echt graag leren, er tijd in investeren en zelf invloed hebben op hun beleggingen hebben. Is zelf beleggen geschikt voor jou?
Voordelen van zelf beleggen
Andere mensen hebben een voorkeur om liever hun geld te laten beleggen. Deze mensen profiteren van de rendementen van beleggen, maar hebben geen kennis of ervaring nodig van de desbetreffende beleggingsproducten en strategieën.
Voordelen van laten beleggen
Persoonlijk zie ik in allebei de beleggingsvormen voordelen. Ook bepaalde beleggingsinstrumenten hebben een overlap tussen zelf beleggen en laten beleggen. Zo doe je het aankopen van indexfondsen zelf, maar wordt het fonds door een fondsbeheerder beheerd.
Handelaren die dagelijks op de beurs ‘traden’ worden ook wel daytraders genoemd.
Toch blijkt daytraden voor veel mensen niet rendabel genoeg te zijn. Zo worden grote koersrendementen vaak op een aantal dagen in het jaar gemaakt, waardoor je als beginnende daytrader een hoop zult missen.
Ook betaal je je als daytrader kapot aan transactiekosten, die je voor elke transactiekosten moet betalen.
Voordat we verder gaan naar het kiezen van een broker, wil ik je er graag op wijzen dat er nog veel meer komt kijken behalve het zelf beleggen of laten beleggen.Welke broker past bij jou?
Beleggen doe je dus op een broker, maar welke broker past bij jou? Zoals ik al zei komen hier veel factoren bij kijken. Over een aantal brokers heb ik een review geschreven, dus die zal ik als eerste benoemen.
Verschillende brokers vergelijken kan écht heel moeilijk zijn. Bij het kiezen van de juiste broker kun je letten op de kosten, klantenservice, historische rendementen, risico’s, betrouwbaarheid, handelsmogelijkheden en analysemogelijkheden.
Saxobank geeft je de mogelijkheid om zelf te beleggen in allemaal verschillende beleggingsproducten. Dit kan zowel actief als 'laten beleggen'.
Bij Brand new Day kun je jouw vermogen pensioenbeleggen met een belastingvoordeel. Je betaalt namelijk nu nog geen inkomstenbelasting over deze belastingen, maar pas bij je pensioen.
Uiteraard zijn er nog veel meer brokers om bij te beginnen met beleggen. Helaas heb ik nog te weinig ervaring met deze brokers om daar een volwaardige review over te schrijven. Wellicht zal ik in de toekomst nog wel een review over deze brokers schrijven. Beleggen kan ook bij:
- Rabobank
- ABN AMRO
- Robeco
- Evivanlanschot
- ING
- Centraal Beheer
- DEGIRO
Beleggingsapps voor beginners
Naast het beleggen bij een volledige broker is het ook mogelijk om via een beleggingsapp te beleggen als beginner. Dit is wel zo makkelijk als je onderweg wilt, of gewoon niet allemaal gedoe wilt.
Er is een verschil tussen beleggingsapps die enkel als app beschikbaar zijn (zonder desktop-app) en brokers die ook beleggingsapp hebben.
Peaks is een beleggingsapp waarmee je geld kunt laten beleggen via samengestelde indexfondsen door Peaks. Bij Peaks kun je ook beleggen met je wisselgeld.
De nieuwe beleggingsapp van BUX is bedoeld om zelf beleggen ook voor de gemiddelde persoon mogelijk te maken. Bij BUX Zero kun je beleggen in Europese aandelen, Amerikaanse aandelen en ETF’s.
Waarin kun je beleggen?
Beleggingsproducten worden ook wel effecten genoemd. Het is erg belangrijk om de juiste effecten uit te kiezen, want het ene beleggingsproduct heeft weer andere risico’s, rendementen of kennis dan het andere. Waarin kun jij het beste je geld investeren?
Ik zal je niet het beste beleggingsproduct adviseren, maar je wel een rondleiding geven langs de verschillende beleggingsproducten die er zijn. Kies er één uit, leer er meer over en probeer het uit. Je kunt je later altijd nog verdiepen in andere effecten.
Iedere beleggingsvorm heeft zo zijn eigen rendementen en risico’s. Vaak staat rendement en risico in verhouding met elkaar. Het belangrijkste is dat je een beleggingsvorm kiest die bij je past, die je interessant blijft vinden en waar je je op de lange termijn in zult blijven verdiepen. Het heeft geen zin om in iets te beleggen als je er geen verstand en interesse in hebt.
1. Aandelen
Beleggen in aandelen is de bekendste vorm van beleggen. Door een aandeel te kopen word je voor een klein stukje eigenaar van het bedrijf. Je kunt beleggen in aandelen omdat je rendement wilt maken op de koerswinst en omdat je dividend kunt ontvangen.
Het is heel makkelijk om te beginnen met beleggen in aandelen, dit maakt beleggen in aandelen ook geschikt voor beginners. Wel neemt beleggen in aandelen redelijke risico’s met zich mee. Dit risico kun je voorkomen door in je portfolio te spreiden over verschillende aandelen. Het rendement op aandelen kan erg hoog zijn, terwijl het risico vaak nog wel te overzien is.
2. Obligaties
Een minder risicovolle vorm van beleggen is het beleggen in obligaties. Hierbij maak je een belegging in staatsobligaties, dit zijn een soort leningen aan de staat. Naast de staat brengen bedrijven ook obligaties uit. Beleggen in obligaties neemt ook risico’s met zich mee, want een staat kan ook failliet gaan.
Beleggen in obligaties is niet heel gemakkelijk om als beginner mee te starten, maar vaak is het wel makkelijk om dit te doen via een vorm van laten beleggen. Beleggen in obligaties is erg geschikt voor beginners die minder risico willen nemen, maar daarvoor in de plaats moeten ze ook akkoord gaan met lagere rendementen dan op andere beleggingsproducten.
3. Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is een verzameling van aandelen van allemaal verschillende bedrijven. Als het ware is een beleggingsfonds een mandje van aandelen. Alle aandelen wegen mee in dit mandje, en deze totale waarde bepaalt de waarde van het beleggingsfonds. Het voordeel van beleggingsfondsen is dat je beleggingsportefeuille automatisch gespreid wordt.
Het beleggen in beleggingsfondsen is erg geschikt voor beginners, maar valt wel iets lastiger mee te starten. Een beleggingsfonds heeft vaak een wat groter risico dan een obligatie, maar minder risico dan een los aandeel.
4. Indexfondsen
Veel mensen verwarren de termen indexfondsen en beleggingsfondsen. Een indexfonds is een beleggingsfonds die een bepaalde index volgt. Zo volgt een indexfonds van de AEX de waarde van de AEX index, en volgt een indexfonds van de S&P500 de onderliggende waarde van de S&P500 index.
Net als bij beleggingsfondsen zorgt een indexfonds voor spreiding. Ook een indexfonds is dus erg geschikt voor beginners. Het hangt erg van het fonds af hoeveel risico je neemt met een belegging met een indexfonds.
5. ETF’s
Ook al klinkt een Exchange Traded Fund (ETF) erg complex, is het nog erg begrijpelijk. Een ETF of tracker volgt namelijk een index. Het grootste verschil tussen indexfondsen en ETF’s zit hem in de manier waarop deze verhandeld worden.
ETF’s bieden namelijk meer flexibiliteit, deze kunnen namelijk gedurende de hele dag verhandeld worden. Daarnaast zijn de kosten voor een ETF vaak lager, omdat een ETF niet actief door een fondsbeheerder beheerd hoeft te worden.
ETF’s zijn net als beleggingsfondsen en indexfondsen erg toegankelijk voor beginnende beleggers.
6. Vastgoed
Een andere populaire manier van het investeren van geld gebeurt in vastgoed. Vastgoed omvat de grond en de gebouwen op deze grond. Rendement wordt vaak behaalt door vastgoed te verhuren, met winst te verkopen of op te knappen.
Investeren in vastgoed vraagt vaak een grote kapitaalinvestering en veel kennis van het vak. Toch wordt investeren vaak wel gezien als een mooie manier op vermogen mee op te bouwen, is er een oplossing?
Is het ook mogelijk om als beginner te beleggen in vastgoed? Jazeker, dit kan bijvoorbeeld via crowdfunding of via vastgoed indexfondsen. Hierdoor krijg je als belegger wel de mogelijkheid om te investeren in vastgoed, maar hoef je geen groot kapitaal te hebben. Ook beleggen in vastgoed is dus mogelijk voor beginners.
7. Grondstoffen
Ook is het mogelijk om te beleggen in grondstoffen. De meest bekende en populaire grondstof om in te beleggen is goud. Goud wordt vaak gebruikt als een beleggingsproduct in de economische crisis.
Dit komt doordat goud geen last heeft van inflatie, en geld vaak wel. Ook is het mogelijk om te beleggen in zilver, koper, olie, agrarische producten en chemische elementen.
Beleggen in grondstoffen kan toegankelijk zijn voor beginners, maar je moet wel even zoeken. Zo kun je beleggen in goud met Goud ETF’s, goudmijnaandelen (hier beleg je in de goudmijn), door fysiek goud te kopen of met een hefboomeffect. Ook bij beleggen in grondstoffen lijken de mogelijkheden wel oneindig.
8. Cryptocurrencies
Je hebt er vast wel eens van gehoord; investeren in cryptocurrencies en Bitcoin. De populairste coin is de Bitcoin (BTC), maar daarnaast zijn er nog meer dan 1500 altcoin zoals Ripple, Ethereum en nog veel meer. Crypto is vaak een stuk volatieler dan andere beleggingsproducten. Hierdoor kun je in één dag enorme rendementen of verliezen maken.
Beleggen in cryptocurrencies is via sommige exchanges erg toegankelijk. Toch is beleggen in cryptocurrencies voor de meeste beginnende beleggers niet echt geschikt.
Vaak begint het een stuk meer te lijken op gokken dan op een weloverwogen keuze. Het einde en de volatiliteit van een cryptomunt is een stuk hoger dan dat van een aandeel, dus de risico’s zijn ook een stuk hoger.
9. Crowdfunding
Bij crowdfunding investeert een grote groep mensen in één product. In ruil voor deze investering kan er een rente op het geleende geld tegenover staan, dit is je rendement.
Crowdfunding wordt ook gebruikt voor non-profit doeleinden, wees er dus wel zeker van dat je echt rendement gaat maken op het geld, in plaats van een vrijwillige donatie.
Crowdfunding is makkelijk te realiseren voor beginnende beleggers. Wel moet je goed lezen wat zo’n investering nu precies inhoudt en wat de voorwaarden zijn. Crowdfunding maakt het ook mogelijk om in particuliere of zakelijke vastgoedprojecten te investeren.
10. Forex (valuta)
Beleggen in Forex (Foreign Exchange Trading), het handelen in vreemde valuta’s kan ook een interessante beleggingsvorm zijn. Bijvoorbeeld verhandel je euro’s voor de Amerikaanse dollar, waarbij je rendement probeert te maken op het koersverschil. De koers van de meeste valuta is niet echt volatiel, daarom wordt er gehandeld met een hefboomeffect.
Forex trading in valuta kan met een hefboomeffect erg volatiel zijn, waardoor het erg risicovolle beleggingen kunnen zijn. Ook vereist het best veel tijd om dit beleggen te leren. Je kunt makkelijk beginnen met het beleggen in vreemde valuta, maar echt geschikt voor beginners is het niet.
Rendement van beleggen
Het specifieke rendement van beleggen valt niet zo gemakkelijk te zeggen. Dit komt doordat dit per beleggingsproduct verschilt. Ook kosten en crisissen hebben veel invloed op het rendement van beleggen. Het beste kun je kijken naar het historisch rendement van een bepaalde beleggingsvorm.
Voorbeeld van rendement
Een goed voorbeeld van rendement is het rendement op de S&P500 van de afgelopen jaren. De S&P500 index bevat de 500 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven uit Amerika in één index. Het jaarlijks rendement op deze S&P500 was in de afgelopen 5 jaar ongeveer 14%, en in de afgelopen 25 jaar ongeveer 9%, inclusief dividend. Dit zijn natuurlijk best interessante rendementen, aangezien je hier vrij weinig voor hoeft te doen.
Rente-op-rente
Het grootste voordeel van beleggen is de rente op rente (ook wel samengestelde interest genoemd). Dat betekent dat zodra je het rendement van een jaar herbelegd, je het aankomende jaar ook rendement op dit rendement gaat maken. Hierdoor groeit je vermogen niet lineair, maar exponentieel.
Beleggen wordt dus pas echt heel interessant als je op langere termijn kunt beleggen met grote bedragen. Misschien kun je na een tijd wel leven van de rendementen die je maakt op je beleggingen?
Maar ook beleggen met kleine bedragen is interessant, je moet immers toch ergens beginnen. Daarnaast zullen veel kleine bedragen (en rendementen) uiteindelijk een groot vermogen kunnen creëren.
Risico’s van beleggen
Wat erg belangrijk is om te onthouden zodra je begint met beleggen, is dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Risico’s en rendementen staan vaak in verhouding met elkaar; des te hoger de kans op rendement, des te hoger het risico is.
Een goede manier om risico’s te voorkomen is door je beleggingen te spreiden over verschillende beleggingsproducten. Zodra er dan één belegging in waarde daalt, zullen waarschijnlijk de andere aandelen dit verlies kunnen opvangen. Door je risico’s te spreiden zorg je dat je niet gokt op één aandeel, maar het risico verspreid.
Houdt er daarnaast rekening mee dat hoog- en laagconjucturen zich altijd zullen blijven afwisselen. Het ene moment zijn er jaren van groei, en het andere moment zijn er jaren van economische schaarste.
Deze crisissen zullen altijd blijven bestaan. Het veiligste is om je beleggingen voor op de lange termijn te beleggen. Hierdoor heb je verschillende periodes van economische groei en tegenslagen meegemaakt, maar op de lange termijn zijn veel beleggingen (zoals de S&P500) wel rendabel.
Belangrijk is dan wel dat je tijdens zo’n crisis niet zomaar je beleggingen gaat verkopen. Een crisis (en het eind ervan) gokken is namelijk erg moeilijk.
Het beste wat je kunt doen is dus gewoon je posities vast te houden, en te wachten tot de crisis voorbij gaat. Toch hebben veel (beginnende) beleggers last van FOMO; ze laten zich emotioneel leiden door hun beleggingen. Daarom is het belangrijk om een strikte beleggingsstrategie te hebben, en je hier ook aan gaat houden.
Zoals je al merkt kan het dus voorkomen dat je geld verliest, gelijk vanaf het moment dat je begint met beleggen. Daarom is het belangrijk dat je altijd een buffer hebt en alleen belegt met geld wat je kunt missen. Zodra je het geld ook echt kunt missen zul je je ook minder laten leiden door je emoties (FOMO).
Misschien ben jij ook wel helemaal niet bereid om risico’s te nemen. Dan kun je misschien maar beter gaan sparen. Dit geeft je een stuk betere nachtrust dan wanneer je gaat beleggen. Alleen profiteer je natuurlijk niet van de rendementen die je kunt halen op beleggen, maar is dat het waard?
Kosten bij beleggen
Wanneer je begint met beleggen krijg je met verschillende kosten te maken. Deze kosten betaal je bijvoorbeeld aan de broker, of gaan rechtstreeks door naar een beleggingsfonds. Kosten zijn erg belangrijk om rekening mee te houden, want het heeft veel invloed op het rendement van je beleggingen. Wanneer je bijvoorbeeld 1% per jaar aan kosten betaald, dan gaat deze 1% dus ook van je rendement af.
De kosten per broker liggen wel aardig bij elkaar in de buurt, maar toch is het belangrijk dat je dit goed checkt zodra je begint met het beleggen bij een broker. Ook kunnen de kosten nog verschillen per beleggingsproduct. Met welke kosten krijg je wellicht te maken?
1. Transactiekosten
De transactiekosten spreken voor zich. Deze kosten brengt de aanbieder van het beleggingsproduct in rekening voor het mogelijk maken van de transactie. Dit zijn kosten die nog boven op de prijs van een product komen.
2. Beheerkosten
Dit zijn kosten die periodiek door het beleggingsfonds in rekening worden gebracht om het fonds te beheren. Van deze kosten zoeken ze de juiste bedrijven uit en zorgen ze dat hier in geïnvesteerd kan worden. Beheerkosten kunnen ook door een bank in rekening worden gebracht door een vermogensbeheerder.
3. Bewaarloon
Bij bewaarloon brengt een bank kosten in rekening voor het bewaren van beleggingsproducten.
4. Prestatievergoedingen
Er zijn fondsen waar naast beheerkosten ook een prestatievergoeding in rekening wordt gebracht. Deze kosten worden alleen in rekening gebracht als het fonds goed presteert. Helaas schijnt het volgens het instituut Morningstar niet vaak voor te komen dat dit op een goede, eerlijke en beleggers vriendelijke structuur gebeurt.
5. Overige kosten
Overige kosten voor beleggingsdienstverlening of beleggingsproducten zijn structureringskosten, beëindigingsvergoedingen, overstapkosten, Financieringskosten voor hefboomproducten, kosten voor onderzoek en adviesvergoedingen.
Veel mogelijke kosten dus. Gelukkig wordt er op de website van de desbetreffende aanbieder van beleggingsproducten vaak weergegeven wat voor kosten er gemaakt worden.
Dit wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vaak zijn veel verschillende kosten in één vast tarief vastgesteld door de aanbieder. Kosten kunnen in absolute of procentuele getallen uitgedrukt worden.
Automatisch beleggen
Een interessante manier van beleggen voor veel beginnende beleggers is het periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) beleggen met een vast bedrag. Dit betekent dat je elke maand een vast bedrag belegt, wat op de lange termijn opbouwt. Dit bedrag kan bijvoorbeeld een vast deel van je inkomen zijn dat je belegt.
Het voordeel van periodiek beleggen is dat je ongemerkt met kleine bedragen toch een mooi vermogen kunt opbouwen. Je hoeft namelijk niet elke keer na te denken bij het doen van je beleggingen en er tijd aan te besteden.
Een ander voordeel is dat je jouw beleggingen op verschillende momenten inkoopt. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je direct bij het beginnen grote verliezen maakt door een economische crisis. Je risico’s worden als het ware over de lange termijn verspreid.
Er zijn veel brokers waar je automatisch je geld van je rekening periodiek kunt laten beleggen. Voor veel beginnende beleggers kan dit enorm interessant zijn. Vaak kun je al met erg kleine bedragen beginnen. Een variant op het periodiek beleggen is het beleggen met je wisselgeld.
Wat is je beleggingshorizon?
Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste broker en beleggingsproducten is je beleggingshorizon. Door te bepalen hoe lang jouw beleggingshorizon is, kun je ook bepalen hoeveel risico je kunt nemen. Je beleggingshorizon is dus de periode waarover je gaat beleggen.
Bij een lange beleggingshorizon (tientallen jaren) wordt er vaak gekozen voor defensieve beleggingsproducten zoals: beleggingsfondsen, ETF’s, aandelen of obligaties. Bij een korte beleggingshorizon (enkele dagen of weken) wordt er vaak gekozen voor offensieve beleggingsproducten met een hefboomeffect zoals: turbo’s en futures.
Voor veel beginnende beleggers is het een stuk interessanter om te gaan beleggen met een lange beleggingshorizon. Hierbij neem je vaak een stuk minder risico, en spreid je het risico (en het rendement) over vele jaren.
Daarnaast kun je profiteren van rendement op rendement. Zodra je wat meer ervaring hebt, kun je ook kijken naar beleggingsproducten met een korte beleggingshorizon.
Beleggingsstrategie kiezen
Beleggen zonder strategie zie ik persoonlijk meer als gokken, dus het is wel belangrijk dat je een strategie hebt zodra je begint met beleggen. In principe hebben we hier al naartoe gewerkt:
De optelsom van deze antwoorden op deze vragen is de basis van je beleggingsstrategie. Vervolgens is het aan jou op basis hiervan een broker te kiezen, de juiste beleggingsproducten uit te kiezen en een plan te maken.
Door een concreet beleggingsplan te maken zorg je ervoor dat je niet zo snel wordt beïnvloed door je emoties (FOMO). Je gaat niet zomaar impuls aan- of verkopen doen waardoor je overbodige transactiekosten betaald.
Daarnaast zal het ideale moment om aandelen te kopen nooit bestaan. Het beste is om vandaag nog te starten met een goed en concreet plan.
Hoeveel geld ga je beleggen?
Nu je een concreet beleggingsplan hebt, is aan jou de vraag hoeveel geld je wilt beleggen. Deze keuze is natuurlijk volledig aan jezelf, maar zorg er wel voor dat je alleen belegt met geld wat je de komende tientallen jaren nog kan missen.
Voordat je begint met beleggen moet je financiële huishouding eigenlijk ook al op orde zijn. Als er immers bakken met geld uit gaat (wat je niet kan missen) heeft het weinig zin om ook nog te gaan beleggen.
Buffer
Om zeker te weten dat je het geld kunt missen is het belangrijk om een buffer te hebben. Met deze buffer moet je sowieso nog een aantal maanden kunnen overleven als je bijvoorbeeld ontslagen wordt.
Een buffer zorgt ervoor dat je hierna een stuk zorgelozer kunt beleggen, zonder dat je bang bent dat je verlies gaat maken.
Leren beleggen als beginner
Ik denk persoonlijk dat je in dit artikel al een hele hoop over de basis van beleggen hebt kunnen leren. Wellicht kun je dit artikel opslaan om hem in de toekomst nog een keer te lezen.
Uiteindelijk is het leren beleggen ook een kwestie van beginnen met kleine bedragen, uittesten, falen en verbeteren. Uiteindelijk zul je de belangrijkste zaken over beleggen snappen en in de praktijk goed kunnen toepassen.
Onthoud: Je hoeft écht geen expert te zijn om goede rendementen te halen met beleggen. Zo bleek het bedrijf van Warren Buffett helemaal niet zo heel veel meer rendement gemaakt te hebben over de afgelopen jaren dan de S&P500. Je kunt dus nog zo’n goede belegger zijn, je zult niet heel veel meer winst kunnen maken dan een simpele indexbelegger.
Zeker wanneer je beleggen voor je plezier of als hobby meer wilt leren kan het interessant zijn om via andere manieren nog bij te leren. Zo kun je met andere beleggers overleggen op forums, boeken gaan lezen en cursussen gaan volgen.
Zorg wel dat je niet te veel betaald voor deze cursussen, want waarschijnlijk gaat het dan niet meer renderend genoeg zijn.
Forum voor beginnende beleggers
Verschillende forums om verder te overleggen over beleggen zijn: belegger.nl, iex.nl
Vaak worden op deze forums trends besproken omtrent beleggen. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n fan van, maar als je echt veel actuele nieuwtjes wilt lezen en wilt chatten kan het zeker de moeite waard zijn.
Beleggen voor beginners boeken
Een lijst met populaire boeken voor beleggers: