Geld besparen

Auto leasen of kopen: wat is voordeliger?

januari 27, 2023

Veel mensen bevinden zich in het dilemma tussen een auto leasen of kopen. Beide constructies hebben zo hun voordelen en juist dat maakt het wellicht lastig voor je. Daarom heeft GeldVriend.nl voor jou in dit artikel alles op een rijtje gezet. 

We zullen onder andere ingaan op de verschillen tussen een auto leasen of kopen, waarbij we alle aspecten hiervan aanhalen. Daarnaast bespreken we enkele voordelen van zowel een auto leasen als kopen, zullen we het verschil tussen een private en zakelijke lease uitleggen en geven we je een conclusie. Dit betekent dat jij, als je deze blog goed leest, een weloverwogen keuze kunt maken tussen leasen en kopen. Mocht je dan voor leasen kiezen, weet je meteen of private of zakelijk leasen het beste bij je past. 


Leasen vs kopen: wat is het verschil tussen een auto leasen of kopen?

Leasen vs kopen; wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide? Laten we het je eens uitleggen. 

In concreto komt het bij leasen neer op het gebruiken van een auto tegen vergoeding. Je betaalt dus (meestal maandelijks) een afgesproken bedrag. In ruil voor dat bedrag mag je dan de auto gebruiken. De auto is dus, in veel gevallen, niet echt van jou. De leasemaatschappij heeft de auto aangeschaft en zorgt in wezen voor de financiering. 

Ook is er vaak een bepaalde leasetermijn afgesproken. In deze leasetermijn heb je de auto in je bezit. Je kunt de leasetermijn natuurlijk dusdanig inrichten dat je de hele auto aflost in die periode, waarna de auto jouw eigendom wordt. Zodra de leasetermijn is afgelopen, kun je bovendien het restantbedrag van de auto betalen en alsnog eigenaar worden.

Daarnaast zijn, in sommige gevallen, de onderhoudskosten inbegrepen bij de leasesom. Daardoor hoef je dus niet voor de kosten op te draaien als je een defect aan je auto hebt of als hij voor een routinecontrole naar de garage moet

Bij de koop van een auto neem je het heft in eigen handen. Je verzorgt de financiering zelf en de auto is dus ook meteen van jou. Je betaalt de aankoopsom in één keer of je lost hem in termijnen af, maar regelt die lening zelf. Dit betekent dat je compleet op jezelf bent aangewezen wat betreft de aankoop, maar ook het onderhoud en de verkoop.

De voordelen van leasen

Het leasen van een auto heeft een aantal voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld, zoals reeds genoemd, soms dat de onderhoudskosten zijn inbegrepen in de prijs. Dat is een lekkere optie voor wanneer je auto of een onderdeel daarvan stukgaat. Wanneer je een auto koopt, zul je voor die minder leuke verrassing te komen staan wat betreft de kosten. 

Ook de financiering is een groot voordeel van leasen. Je hoeft niet in één keer een grote smak met geld neer te leggen zoals bij het kopen van een auto. Daarnaast hoef je meestal niet eens een aanbetaling te doen voor een leaseauto. Je hebt hier wel de mogelijkheid toe om het maandelijkse bedrag te verlagen. 

De flexibiliteit van een leaseauto is ook een reden waarom mensen hiervoor kiezen. Na afloop kun je meestal een nieuwe auto kiezen en veel (papier)werk wordt voor je uit handen genomen. 

De voordelen van kopen

Als je een auto koopt, is het voornaamste voordeel dat de auto meteen jouw eigendom wordt. Dit betekent dat je eigenlijk vrijwel alles met je auto kunt doen. Roken, je auto tunen en ga zo maar door; je bent niet aan voorwaarden verbonden. Daarnaast kun je hem verkopen wanneer je wilt en hoef je je niet aan de afgesproken kilometers te houden.

Wat betreft de financiële kant geldt dat je geen maandelijkse betalingen meer hoeft te doen aan een leasemaatschappij. Ook ben je in veel gevallen onderaan de streep goedkoper uit. Bij een leaseconstructie betaal je namelijk ook rente over de ‘lening’ die je als het ware aangaat. 

Private lease vs zakelijk lease: wat is het verschil hiertussen?

Private lease is, zoals de naam al een beetje weggeeft, bedoeld voor particulieren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en brandstofkosten, betaalt een maandelijks (of binnen andere termijnen) een bedrag aan de leasemaatschappij en de auto is niet écht jouw eigendom.

Zakelijk leasen is voornamelijk voor ondernemingen geschikt. Zo kan de onderneming in vrijwel ieder geval de auto fiscaal aftrekken. Dit leidt in veel gevallen ook tot lagere kosten. Al helemaal wanneer de gebruiker van de auto zuinig rijdt, hetgeen niet wordt meegenomen bij een private leaseconstructie. Tevens krijgt de gebruiker in veel gevallen een brandstofkostenvergoeding van de onderneming. 

Private lease vs zakelijk lease komt dus voornamelijk neer op kostenverschillen en belastingconstructies. Hier kun je alleen gebruik van maken als je de auto ‘op de zaak leaset’. 

Conclusie

Wanneer je twijfelt tussen een auto kopen of leasen, zul je verschillende factoren in acht moeten nemen. De factoren die je moet overwegen zijn onder andere onderhoudskosten, de aanschafprijs van de auto, hoe belangrijk het eigendom voor je is en de flexibiliteit die je hebt. 

Als je keuze is gevallen op een auto leasen, zul je nog de keuze moeten maken tussen een private lease en zakelijke lease. Als je niet de mogelijkheid hebt om een auto te leasen op de zaak, word je gedwongen voor private lease te kiezen. Heb je wel de mogelijk tot zakelijk leasen? Dan is het raadzaam om te kijken naar de fiscale voordelen, voordelen omtrent reiskosten en de mogelijkheden die je hebt voor de keuze van een auto. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen