Geld tips

7 Tips voor beginnende beleggers

januari 17, 2024

Geld verdienen met beleggen is lastig, en niet zo’n beetje ook. Om deze reden heb ik een lijst met 7 tips voor beginnende beleggers gemaakt, zodat ook jij een flitsende start kunt maken op de aandelenbeurs.

Ik ga je niet helemaal uitleggen hoe je een aandeel moet kopen. Daar heb ik nog wel wat extra pagina's voor nodig, maar ik deel je dus wel mijn favoriete tips die ik in de afgelopen jaren geleerd heb. Hopelijk voorkom jij zo de fouten die ik heb gemaakt. Ben jij benieuwd naar mijn 7 tips voor beginnende beleggers? Lees dan verder!


De 7 tips voor beginnende beleggers op een rij

Doe je voordeel met deze tips, want het zal je aardig wat kopzorgen voorkomen op de lange termijn. Word je meteen miljonair na het volgen van mijn tips? Nou, nee, de kans is erg klein. Laten we van start gaan!

Tip 1: Spreiding

De eerste - en tevens ook meest voor de hand liggende tip - is spreiding. Toch zie ik nog veel beginnende beleggers die ‘gokken’ op één enkel aandeel en dus geen of weinig spreiding toepassen.

Spreiding toepassen is belangrijk, want als een bedrijf failliet gaat, ben jij je geld kwijt. Als je 500 verschillende aandelen bezit, is het natuurlijk al een stuk minder erg als er een bedrijf failliet gaat. Je hebt immers nog 499 bedrijven die dit verlies kunnen ‘coveren’.

Ik hoor je denken: ik ga toch niet 500 losse aandelen uitzoeken en kopen? Daar zijn de beursen het ook mee eens, en is gelukkig iets voor bedacht. Door een ETF te kopen kun je een index tracken zoals de S&P500, die de 500 grootste bedrijven van Amerika bezit. Op deze manier kun je dus met één transactie beleggen in 500 verschillende bedrijven.

En dat is maar een enkel voorbeeld; er bestaan nog veel meer ETF's die zelfs veel meer dan 500 bedrijven bezitten. 

Door je beleggingen te spreiden spreid je risico’s, maar natuurlijk ook rendementen. Daarnaast hoef je niet alleen te spreiden met beleggingsproducten, maar kun je ook spreiden over de tijd. Door periodiek te beleggen kun je ook risico’s voorkomen, maar daar kom ik later in dit artikel nog verder op terug.

Vaak zijn mensen bij beleggen bang om grote bedragen te verliezen en zien ze het als iets heel risicovols. Uiteraard kent beleggen risico’s, maar door veel te spreiden kun je deze risico’s tot zekere maten beperken.

Tip 2: Buffer opbouwen

Ook de tweede tip klinkt vrij logisch, maar toch zie ik veel mensen nog met bedragen beleggen die ze eigenlijk niet kunnen missen. Door een goede buffer aan te houden kun je dit voorkomen.

Een goede buffer kan je een aantal maanden in levensvoorziening onderhouden zonder dat je hoef te werken. Zo heb je bij bijvoorbeeld een ontslag of andere financiële tegenslag nog de mogelijkheid om dit op te lossen zonder in de schulden te komen.

Het fijne aan een buffer is dat je hierna een stuk minder zorgen hoeft te hebben. Je kunt immers naast je buffer zorgeloos beleggen of je geld uitgeven, zonder dat je in geldnood komt. Ook verlies op je beleggingen doet hierdoor een stuk minder pijn.

Bouw dus een goede buffer op, en beleg nooit met geld wat je eigenlijk niet kunt missen.

Tip 3: Lange termijn

Mijn derde tip is om op de lange termijn te beleggen. Wanneer je op de lange termijn belegt, profiteer je namelijk van rente op rente (samengestelde interest). Dit houdt in dat je rendement maakt op rendement dat je de jaren daarvoor ook al gemaakt hebt, waardoor de beleggingen zich gaan overstijgen.

Daarnaast betaal je door op de lange termijn te beleggen een stuk minder transactiekosten, want je hoeft immers niet constant aandelen te kopen en te verkopen. Ook maakt een crisis een stuk minder uit, want je belegt toch voor op de lange termijn. Dit voorkomt natuurlijk ook weer dat je in paniek al je beleggingen gaat voorkomen.

Stel jezelf daarnaast de vraag of je als beginnende überhaupt wel goed kunt speculeren als zelfs professionele beleggers daar nog moeite mee hebben. De markt behaalt vaak over de jaren een vrij gemiddeld rendement (7% per jaar) waardoor het waarschijnlijk een stuk interessanter is om op de markt te gaan beleggen dan de nieuwe Warren Buffett te worden.

Tip 4: Kosten laag houden

Daarnaast betalen beginnende beleggers nog wel eens ontzettend hoge kosten. Dit komt bijvoorbeeld omdat ze met kleine bedragen beginnen en ze dus in verhouding hele hoge kosten betalen. Kosten nemen een groot deel van je rendement alweer weg en je moet dit wel weer met rendement kunnen inhalen.

Door slim te vergelijken tussen brokers zie je welke het voordeligst is, want dit verschilt natuurlijk ook weer per beleggingsproduct. Beleggen in aandelen zonder transactiekosten kan bijvoorbeeld via eToro of beleggen in ETF’s kan zonder transactiekosten (onder voorwaarden) bij DEGIRO via de DEGIRO Kernselectie.

Neem ook de vorige tip hier bij mee. Als je veel transacties doet en iedere keer hoge kosten betaald loopt het behoorlijk op. Al helemaal wanneer het je niet lukt om rendement te behalen. Door op de lange termijn te beleggen kun je een hoop kosten besparen.

Tip 5: Emoties uitschakelen

Ik noemde het net al even, maar bij beleggen is het wel van belang dat je niet zomaar je emoties gaat betrekken bij het beleggen. Beleggen kan immers leiden tot veel stress en slapeloze nachten, wat je natuurlijk het liefste wilt voorkomen

Een voorbeeld van beleggen met emotie is FOMO (Fear of missing out), wat betekent dat je de angst hebt om buiten de boot te vallen. Dit kan plaatsvinden wanneer je een aandeel wilt kopen omdat hij hard stijgt, of omdat je een aandeel wilt verkopen omdat hij hard daalt. In beide gevallen ben je bang om hoge rendement mis te lopen of om grote verliezen te maken.

Beleggen met emotie en FOMO kun je voorkomen door van tevoren een beleggingsstrategie vast te stellen en je hier aan te houden. Wanneer je in je beleggingsstrategie hebt opgenomen dat je voor een periode van 30 jaar aan het beleggen bent, zul je niet zo snel je aandelen verkopen bij een crash.

Tip 6: (Niet) Gokken

Mijn zesde tip is om niet te gokken. Dit klinkt natuurlijk ook als een voor de hand liggende tip, maar gaat toch nog vaak verkeerd. Veel beleggers lezen of zien ergens iets en zijn gelijk overtuigd dat dit een succes gaat zijn, zonder dat ze zich goed hebben ingelezen in de rendement en risico’s van het desbetreffende product.

Het is dus erg van belang dat je tot in de puntjes uitzoekt waar je in belegt en dat je ook gaat testen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een demoaccount ergens te starten of door met kleine bedragen te beginnen met beleggen. Zodra jij precies weet wat iets inhoudt, kun je er serieus gaan beleggen.

Door goed geïnformeerd te zijn sta je een paar stappen voor en hoef je dus ook geen onnodige risico’s te nemen. Het onderscheid tussen beleggen of gokken valt namelijk soms maar moeilijk te maken.

Tip 7: Periodiek beleggen

Mijn laatste tip is om eens te kijken naar periodiek beleggen en het liefst geautomatiseerd. Een mooi meegenomen voordeel van periodiek beleggen is dat je vrij ongemerkt toch nog vermogen op kunt bouwen. Wanneer je automatisch belegt met een klein bedrag stapelt het namelijk mooi op zonder dat je er telkens tijd en energie in hoeft te stoppen.

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat je jouw risico’s qua inleg kunt spreiden. Wanneer je namelijk iedere maand met een vast bedrag gaat beleggen zal je bij een directe crash na inleg niet in één keer al je vermogen keihard in waarde zien zakken. Je koopt als het ware voor een vrij gemiddelde prijs in waardoor je ook een gemiddeld rendement (of verlies) kunt behalen.

Een kleine bonustip is om niet iedere dag je statistieken te gaan volgen. Dit heeft wanneer je op de lange termijn belegt weinig nut en maakt je alleen maar gefrustreerd. Totdat je enkele jaren belegt, hebt en/of met grote bedragen belegt, zal het in het begin vrij saai zijn en lang duren voordat het interessant wordt. Laat je niet frustreren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen