Geld besparen

De 10 beste tips om te besparen op gas!

januari 24, 2023

Hoe besparen op gas? Dat is een vraagstuk waar veel mensen momenteel mee kampen. Logisch, want de energieprijzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Voor veel huishoudens zijn de energiekosten een hoge kostenpost geworden. Wil jij besparen op de energiekosten? Dan lees je in dit artikel van GeldVriend.nl 10 handige tips om te besparen op gas.


Zet de thermostaat overdag een graadje lager

Vooral het verwarmingssysteem verbruikt veel gas. Om die reden kan het verstandig zijn om je thermostaat iets lager te zetten. Zet je de thermostaat één graad lager, dan merk je het verschil nauwelijks. De meeste mensen wennen prima aan een kamertemperatuur van 19 °C. Sterker nog, een iets lagere kamertemperatuur schijnt zelfs een aantal lichamelijke voordelen te hebben. Aan het eind van de maand kan één graad verschil al een vrij grote impact hebben op de gaskosten.

Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden

‘S nachts kruip je onder de warme dekens, en speelt de temperatuur in huis een minder belangrijke rol. Vraag jij je af hoe je kunt besparen op de gaskosten? Dan kun je er dus voor kiezen om de thermostaat ‘s nachts op een lage temperatuur te zetten. Als je gaat slapen, dan is een temperatuur van 15 °C meestal prima. Het gasverbruik gaat daarmee aanzienlijk omlaag als je de thermostaat normaliter op dezelfde temperatuur laat staan.

Maak gebruik van kaarsjes

Een goede manier om te besparen op gas en licht is door kaarsen te gebruiken. De kaarsen helpen je om de kamer op een sfeervolle manier te verlichten, zodat de lampen uit kunnen blijven. Bovendien geven de kaarsen ook warmte af, zodat je de thermosstaat lager kunt zetten.

Pak je trui of dekentje erbij

Wil je besparen op gas en de thermostaat lager zetten, maar merk je dat het toch vrij snel koud krijgt? Dan kun je overwegen om een dikke trui aan te trekken of om er een dekentje bij te pakken. Zeker als je op de bank zit, kan een dekentje erg knus en warm aanvoelen. Zo kun je het gasverbruik minderen, zonder dat je het erg koud krijgt.

Let op dat je niet te lang doucht

Ook het verwarmen van water kan vrij veel gas kosten. Natuurlijk heb je zo nu en dan warm water nodig, maar er is wel degelijk ruimte om te minderen. Dit doe je bijvoorbeeld door minder lang te douchen. Er is dan minder warm water nodig, waardoor de boiler ook minder lang hoeft te verwarmen.

Zorg dat je inzicht hebt in je verbruik

Misschien wil je naast op gas ook op licht besparen. Wil je besparen op zowel gas als licht, dan is het belangrijk om je verbruik inzichtelijk te krijgen. Vrijwel alle energieleveranciers werken tegenwoordig met slimme meters en applicaties, zodat jij je verbruik kunt inzien. Op die manier kun je ook bepalen op welke dagen je het meest verbruikt, en aan de hand daarvan nieuwe maatregelen nemen om te besparen.

Zorg dat het niet tocht in huis

Als het in huis tocht, dan zul je meer gas verbruiken om de woning warm te houden. Voorkom dus dat ramen en deuren op een kiertje staan zonder dat je het doorhebt. Merk je dat tocht alsnog onder de deur doorkomt? Dan kun je ervoor kiezen om tochtstrippen onder de deur te leggen.

Isoleer je woning

Stel je de vraag ‘hoe bespaar je op gas’? Dan luidt het antwoord vaak dat je je woning moet isoleren. Dit kan namelijk een enorme impact op je gasverbruik hebben. Maar hoe kan het isoleren van je woning helpen met besparen op gas? Door de woning te isoleren, gaat er minder warmte verloren. Daardoor is er veel minder gas nodig om je woning warm te houden. Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie en zolderisolatie.

Vervang je ramen voor HR++ glas

Nog een manier om te besparen op gaskosten is door HR++ glas in je woning te laten plaatsen. Omdat de ramen in je woning een groot oppervlak beslaan, gaat er veel warmte via de ramen verloren. HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met een speciale coating en een isolerend gas. Daardoor gaat er aanzienlijk minder warmte verloren, waardoor je op de gaskosten kunt besparen.

Zorg voor frisse lucht in huis

Stilstaande lucht warmt minder snel op dan droge frisse lucht. Het is daarom van belang om de woning zo nu en dan goed te ventileren. Dit doe je het best met een goed ventilatiesysteem. Als je simpelweg de ramen open houdt, zal dit namelijk averechts werken. Dan komt er namelijk vooral koude lucht naar binnen.

Conclusie

Besparen op gas is een verstandige zet. Hier geven de meeste huishoudens namelijk relatief veel geld aan uit, zeker nu de prijzen van elektriciteit en gas flink zijn gestegen. In dit artikel heb je de 10 beste bespaartips kunnen lezen om zowel op gas als op licht te besparen. Met deze tips slaag je er zeker in om kosten te drukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen