Geld besparen

De 10 beste tips om geld te besparen als student!

januari 27, 2023

Als student zijnde ben je natuurlijk vooral bezig met je studie. Tijd om geld te verdienen is er weinig en het geld dat je verdiend geef je natuurlijk het liefst uit aan leuke dingen. Juist daarom is het belangrijk dat je geld bespaart en daar gaan wij jou met behulp van dit artikel een handje bij helpen. Geld besparen student? Dat doe je met de tien tips die wij van Geldvriend.nl onderstaand voor je hebben opgesteld. 


Maak gebruik van je studentenkorting

Laten we beginnen met de eerste tip! De eerste tip die we je willen geven is dat je je moet verdiepen in studentenkorting. Als student zijnde bieden veel bedrijven jou korting aan. Geld besparen als student, dat kan dus zeker! Een mooi voorbeeld hiervan is een telecomprovider, zij hebben vaak leuke kortingen voor studenten. Net als dat je bij de sportschool of in het theater als student vaak korting kunt krijgen. Wees dan ook verstandig en verdiep je hier goed in.

Maak gebruik van je studenten-ov

Gratis reizen! Dat is toch super? Studenten kunnen namelijk een studenten-ov aanvragen. Hier kan je gratis gebruik van maken en dit zorgt ervoor dat je geen geld kwijt bent om naar school toe te komen. Het mooie hieraan is dat je niet alleen gratis naar school toe kunt komen met je ov. Je kunt namelijk gratis door heel het land reizen. Let overigens wel goed op, je hebt twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. De eerste mogelijkheid is dat je doordeweeks gratis reist en in het weekend met 40% korting. De tweede mogelijkheid is dat je in het weekend reist en doordeweeks met korting. Dat laatste is vooral handig voor als jij op kamers woont dicht bij school en je in het weekend terug naar huis wil.

Koop je studieboeken tweedehands

Studieboeken zijn duur. Geld besparen student? Dat doe je door tweedehands boeken aan te schaffen. Het leuke hieraan is dat je hier gigantisch veel geld mee kunt besparen. Tenminste, wanneer je je hier goed in verdiept. In veel gevallen heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een eerdere druk, of zelfs de druk daarvoor aan te schaffen. Je zult van tevoren wel even aan je docent moeten vragen of dit kan. Het zou vervelend zijn als de hoofdstukken die jij moet kennen voor je toets niet in het boek staan.

Doe slim boodschappen met aanbiedingen

Boodschappen doen, dat is anno 2023 een duur grapje. Doordat we te maken hebben met inflatie zijn de boodschappen absoluut duur geworden. Mensen die werken zijn er ook op vooruit gegaan met hun loon. Echter ben jij student en wordt het leven dus alleen maar duurder voor je. Zaak is dan ook om slim boodschappen te doen. Kijk dagelijks in de folders van verschillende supermarkten en zorg ervoor dat je hierop bespaard! 

Haal een aantal van je boodschappen op de markt

Geld besparen tips studenten? Daar valt deze tips absoluut onder. Op de markt kan je namelijk producten voor leuke prijzen kopen. Denk hierbij aan groente en fruit. Kies je ervoor om zo nu en dan je aankopen op de markt te doen? Dan bespaar je absoluut geld.

Eet samen met je huisgenoten

Geld besparen als student is iets dat je kunt doen door samen met je huisgenoten te eten. Is het je namelijk al wel eens opgevallen dat het erg duur is om voor een persoon te koken. Maak daarom een flinke pan en eet hier samen van. Vervolgens kan je de kosten van de rekening splitten en dat is ideaal. Woon je met vier huisgenoten? Maak dan duidelijke afspraken. Je wilt natuurlijk niet de enige zijn die kookt, want dat is niet eerlijk.

Kook voor meerdere dagen

In bovenstaande alinea gaven we al aan dat het duur is om een eenpersoonsmaaltijd te bereiden. Heb jij geen huisgenoten die samen met jou willen eten? Zorg er dan voor dat je in een keer een grote hoeveelheid kookt. Zo kan je dagen genieten van een lekkere maaltijd en ben je niet veel geld kwijt. Aan te raden is om bijvoorbeeld pasta te maken. Pasta met gehakt en wat groenten kan je al voor een relatief laag bedrag maken. Ideaal toch?

Stel een wekelijks budget vast

Verstandig is om voor jezelf een wekelijks budget vast te stellen. Mensen die precies weten wat er binnenkomt en wat er uitgegeven kan worden, houden vaak het meeste geld over. Ga daarom achter je laptop zitten en stel via Excel een overzicht op. Heb je dit netjes gedaan? Dan komt de moeilijkste stap. Je zult je hier namelijk ook aan moeten houden!

Stel een maximaal budget in bij het uitgaan

Geld besparen student? Dat doe je natuurlijk ook bij het uitgaan. Uitgaan kost nou eenmaal veel geld. In barretjes en discotheken zijn de prijzen van de drankjes ook omhoog gegaan en jij zult moeten voorkomen dat dit je veel geld kost. Je wilt immers veel uit en dit kan alleen als je niet te veel geld uitgeeft in de club. Zorg er daarom voor dat je tijdens happy hour aanwezig bent. Veel studentencafés hebben namelijk momenten waarop je voor een zeer lage prijs bier kunt drinken. Ook zul je sterke drank moeten vermijden. Een mixdrankje kan namelijk al snel tien euro kosten en dan gaat het natuurlijk wel heel snel. Wil jij echt de koning zijn op het gebied van besparen? Dan zorg je ervoor dat je met je vrienden bij een van jullie thuis gaat indrinken. Hierdoor hoef je bijna geen geld meer uit te geven tijdens het uitgaan.

Stop met het doen van impulsaankopen

Impulsaankopen zijn ontzettend gevaarlijk als je geld wil besparen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je hele plan in de soep loopt. Waarschijnlijk ken je het wel, je kijkt via je telefoon op Instagram en opeens zie je dat T-shirt dat je al zo lang wilde hebben met 20% korting. Voor je gevoel heb je eigenlijk niet genoeg geld om dat T-shirt te kopen en om de maand fatsoenlijk door te komen. Echter besluit je in een impuls om dit T-shirt te kopen en al snel krijg je spijt. Aan te raden is om hier echt mee aan de slag te gaan. Door te leren hoe je je impulsen in bedwang kunt houden kan je als student namelijk een hoop geld besparen.

Conclusie

We kunnen wel concluderen dat je als student een hoop geld kunt besparen als je gebruikmaakt van bovenstaande tips. Er zijn in ieder geval een hoop mogelijkheden en het is aan jou om te bepalen of je hier gebruik van wilt maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen