Geld besparen

De 10 beste tips om extreem geld te besparen!

januari 24, 2023

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar het leven is het afgelopen jaar flink wat duurder geworden. Hoge inflatie door graantekorten, energieprijzen die door het dak gaan, en lonen die niet zo hard meestijgen: verschillende factoren zorgen voor een steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm. Natuurlijk wil jij ook graag wat overhouden aan het einde van de maand, maar waar moet je beginnen? Extreem geld besparen gaat, verrassend genoeg, het beste door subtiele veranderingen in leefstijl en aankoopgedrag. Wij verzamelden voor jou 10 tips om wat extra geld in je zak te houden.


Breng je uitgaven in kaart

Als je wilt besparen, is het belangrijkste als eerste te kijken naar dat wat je zoal uitgeeft. Een goed overzicht krijgen van de lasten die je hebt en de aankopen die je doet, geeft je namelijk een accuraat beeld van je financiële situatie. Deze kan vervolgens fungeren als uitgangspunt voor je bespaarplannen. Er zijn verschillende manieren om meer inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een huishoudboekje is hier een fijn middel voor. Je kan deze natuurlijk ouderwets met pen en papier maken, door al je uitgaven en inkomsten te noteren. Tegenwoordig bestaan er echter ook een hele boel online tools om overzicht op te creëren. Hierbij kan je denken aan programma’s als Excel, of apps die je bank heeft ontwikkeld.

Zet een limiet op je maandelijkse uitgaven

Het doel hierbij is dat je een goed besef krijgt van wat er maandelijks zoal uit je (digitale) portemonnee verdwijnt. En het zal je verbazen hoe veel dit vaak is! Vooral als je je huishoudboekje zelf moet invullen (in plaats van dat een app het vóór jou doet) realiseer je je vaak pas hoe veel kleine uitgaven je - misschien wel dagelijks - maakt. Even snel wat halen op het station? Koffietje met een vriend of vriendin? Wéér uit eten? Het valt je misschien, na het maken van je huishoudboekje, pas op hoe vaak je buitensporige en impulsieve uitgaven doet. Wanneer je dit besef hebt, kan je er een limiet op gaan zetten. Spreek met jezelf een bedrag af wat je maandelijks maximaal mag uitgeven. 

Ga kleiner wonen

Wil je drastisch geld besparen, dan moet je ook drastische maatregelen nemen. Dit klinkt rigoureus, maar vraag jezelf af: maak je nou écht gebruik van alle ruimte die je tot je beschikking hebt? Grote kans dat je woning veel groter is dan dat je eigenlijk nodig hebt, en het kost je simpelweg maandelijks geld. Meerdere slaapkamers zijn overbodig als je kinderen het huis uit zijn, en die tuin een luxe wanneer je eigenlijk geen groene vingers hebt. Bovendien kunnen deze extra’s je woning gemakkelijk een paar honderd euro meer in de maand kosten waarop je drastisch geld kunt besparen. Daarnaast moeten de extra ruimtes óók nog eens warmgehouden worden. Ka-ching!

Pak wat vaker de fiets

De herinnering van de benzineprijzen van eind vorig jaar staan nog vers in ons geheugen gegrift. En ook al dalen de prijzen aan de pomp alweer sinds een paar jaartjes, we weten allemaal dat auto’s energie- en geldslurpers zijn. Auto’s bieden ons comfort en gemak, wat handig en fijn is als we grote afstanden moeten afreizen. Toch blijkt keer op keer dat we voor onnodig korte afstandjes te makkelijk in onze wagen stappen. Laat ‘m gewoon wat vaker staan, vooral voor korte ritjes. Doe je je gezondheid ook nog een dienst mee.

Stop met uit eten gaan

Uit eten gaan is gezelligheid, connectie en ook gewoon heel erg lekker. Soms heb je bovendien simpelweg geen zin om voor jezelf een maaltijd te moeten koken, en lonkt de luxe van een dinertje bij kaarslicht in een chique restaurant. Toch is het het overwegen waard om wat vaker zelf het fornuis aan te zetten. Een etentje is, sinds de inflatie, een heuse luxe geworden, waarvan sommigen niet eens meer kunnen profiteren. Een gemiddeld hoofdgerecht kost je makkelijk dertig euro. Tel daar je drankjes en dat lekkere dessert bij op, en je tikt al gauw het bedrag aan wat je niet wilde overschrijven. Leer jezelf aan om koken leuk te vinden, en anders goed te mealpreppen of samen met vrienden te eten. 

Laat je geld thuis wanneer je de deur uit gaat

We leven natuurlijk in een tijd waarin we altijd met elkaar verbonden zijn, maar laten we eerlijk zijn: moet je nu écht je portemonnee of mobiel meenemen tijdens die korte avondwandeling? Het is natuurlijk niet gek dat de behoefte om even snel wat te halen bij de supermarkt lonkt als je langsloopt. Je pinpas kan je, tijdens een dagje op kantoor, gemakkelijk thuis laten. En wanneer jij zelf je eten meeneemt, hoef je ook niet onnodig wat te halen in je pauze.

Zoek nieuwe kleding en meubels op weggeefsites

Thriften of tweedehands winkelen, is de laatste jaren hotter dan ooit. Veel mensen hebben er een sport van gemaakt om de beste (online) gebruikte pareltjes te vinden voor een leuk prijsje. Waarom zou je ook de volle pond betalen voor meubels en kleding, als een tweedehands zich in nog een net zo’n goede staat bevindt? Bovendien ben je met tweedehandskleding altijd origineel. 

Stop met het doen van impulsaankopen

We hintten er al eerder op, maar impulsaankopen zijn funest als het aankomt op je bespaarplannen. Hoe lastig is het ook om in een wereld vol slimme marketingtrucjes niet te vallen voor de verleidingen? Leer jezelf aan te kijken naar wat jij écht nodig hebt, niet wat op het moment leuk lijkt. Je kan dit doen door een lijst in je telefoon te maken, die je elke paar dagen naloopt om te kijken of je de dingen die erop staat nog steeds graag zou willen. Toch minder enthousiast dan in het begin? Dan was het waarschijnlijk een opwelling! Ga bovendien niet met lege maag naar de supermarkt: wanneer je beter bestand bent tegen de heerlijke broodlucht in de winkel en zoete koopjes naast de kassa, scheelt jou dit vast en zeker op het bonnetje wat je mee naar huis neemt. 

Wek je eigen energie op

Zonne-energie is hip, en niet zonder reden. De laatste jaren is er een enorme toename geweest in particulieren en bedrijven die in duurzame energie investeren. Deze investeringen worden gestimuleerd door overheidssubsidies en voordelen. Hoewel het misschien een grote eerste investering vergt, kan het op termijn toch lonen om te kijken naar het plaatsen van zonne-panelen. Door een extra batterij aan te sluiten, kan je namelijk je eigen opgewekte energie behouden. Hierdoor betaal jij aan het einde van de maand drastisch minder stookkosten. Ook kan je ervoor kiezen om je overgebleven stroom terug te verkopen aan het stroomnet. Tel uit je winst!

Vergelijk alle aanbiedingen van alle winkels

Het klinkt als een aardige klus, maar zodra je de handigheid erin hebt gevonden, is het nakijken van de beste deals in de supermarkt een fluitje van een cent. Ouderwetse folders doorlezen op zondagavond kan een prima tijdverdrijf zijn, maar ook bestaan er genoeg apps die jou helpen met de beste aanbiedingen in kaart te krijgen. Voor non-food artikelen loont het vaak ook om de aanbiedingen in diverse winkels tegen elkaar af te wegen. En ga ook vooral af op de kortingsacties en koop slim in op periodes. Zo zijn winterjassen vaak afgeprijsd aan het einde van de winter, en kan je de nieuwste elektronische apparatuur voor een aantrekkelijke prijs tijdens Black Friday aanschaffen.

Conclusie

Geld besparen hoeft niet te betekenen dat je rigoureus op je centen moet gaan zitten. Kleine, systematische veranderingen - zoals het nakijken van aanbiedingen en het letten op impulsaankopen - kunnen al leiden tot wat extra financiële ademruimte en helpen om geld te besparen. Door goed te kijken naar het leven wat we leiden, zien we bovendien dat de gewenning aan alle weldaad en luxe ons in de weg kan zitten. Misschien mag het allemaal af en toe ook wat minder, en daar hoeven we ons absoluut niet voor te schamen. Dat maakt de keren dát we dan mogen genieten van dat dinertje bij kaarslicht ook extra speciaal. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>