Geld besparen

De 10 beste tips om te besparen op stroom!

januari 24, 2023

De stroomkosten zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Veel mensen kiezen er daarom voor om te besparen op stroom. Als het stroomverbruik afneemt, kan dit je maandelijks een hoop geld schelen. Bij GeldVriend.nl hebben we 10 tips voor je op een rij gezet om het stroomverbruik te beperken. Met behulp van de onderstaande tips slaag je er vast en zeker in om minder stroom te verbruiken.


Gebruik LED verlichting

Hoe bespaar ik op stroom? Eén van de zaken waar we stroom voor nodig hebben, is de verlichting in huis. LED verlichting verbruikt relatief weinig stroom ten opzichte van andere soorten verlichting. Vervang je al je lampen voor moderne LED verlichting, dan neemt het energieverbruik af. Dit is dus een goede manier om te besparen op stroom! LED verlichting is over het algemeen niet duur in de aanschaf. Dat maakt dit ook een vrij eenvoudige manier om op stroom te besparen.

Gebruik lichtdimmers

Nog een manier om minder stroom te verbruiken, is door middel van lichtdimmers. Het aantal watt dat de lamp verbruikt neemt namelijk af als je de verlichting dimt. Dit helpt je niet alleen om stroom te besparen, maar het kan soms ook erg praktisch zijn! Bijvoorbeeld als je ‘s avonds rustig een boek wilt lezen voordat je gaat slapen. Als je verlichting geen dimfunctie heeft, is het vaak lichter dan gewenst. Dat zorgt voor onnodig stroomverbruik, maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je lastiger in slaap komt.

Was op lagere temperaturen

Veel mensen wassen hun kleding bewust op een relatief hoge temperatuur, omdat ze ervan uitgaan dat dit hygiënischer is. Toch is het niet noodzakelijk om je kleding altijd op hoge temperaturen te wassen. Een temperatuur van 40 °C of zelfs 30 °C voldoet meestal ook. Door op lagere temperaturen te wassen, heeft de wasmachine minder stroom nodig om op temperatuur te blijven. Op jaarbasis kan dit je behoorlijk veel geld schelen.

Gebruik je droger minder

Wil je op stroom besparen, dan kan de wastemperatuur dus impact hebben. Maar ook de droger heeft invloed op het stroomgebruik. Je kunt de droogtemperatuur verlagen om minder stroom te verbruiken. Nog beter is om de droger simpelweg minder te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld vaker een droogrek of waslijn gebruiken. Je kleding moet dan wellicht iets langer drogen, maar het wassen en drogen kost je zo aanzienlijk minder stroom.

Vervang oude elektrische apparaten

Moderne apparaten worden steeds zuiniger. Ook worden er steeds strengere eisen aan apparaten gesteld om een specifiek energielabel te krijgen. Kijk je bijvoorbeeld naar moderne wasmachines met energielabel A, dan zijn deze aanzienlijk zuiniger dan de wasmachine die je 5 jaar terugkocht en destijds ook label A kreeg. Door elektrische apparaten te vervangen, kun je op lange termijn dus geld besparen.

Haal je stekkers uit het stopcontact

Veel apparaten gaan nooit helemaal uit, zelfs niet als je op de uitknop drukt. In plaats daarvan gaan de apparaten in een stand-bymodus. Als je de apparaten veel gebruikt, kan dit erg nuttig zijn. Maar de apparaten blijven op de achtergrond wel steeds stroom gebruiken. Gebruik je bepaalde apparaten een lange tijd niet? Dan kun je de stekkers het best uit het stopcontact halen. Zo voorkom je dat ze stroom blijven verbruiken en impact hebben op de stroomrekening.

Zet je apparaten helemaal uit

Deze tip is vergelijkbaar met bovenstaande tip. Soms is het echter niet praktisch om de stekker steeds uit het stroomcontact te halen. Denk bijvoorbeeld aan de stekker van een spelconsole, die je netjes achter je televisiekastje hebt weggewerkt. Veel spelconsoles kennen een stand-bymodus. Door de instellingen van het systeem te wijzigen, kun je de console wel écht uitzetten. Dit geldt ook voor veel andere apparaten. Ga goed na of apparaten daadwerkelijk uit zijn.

Gebruik stekkerdozen

Het is ook mogelijk om geld op stroom te besparen door middel van stekkerdozen. Sommige stekkerdozen hebben bijvoorbeeld een slaapstand, waardoor het stroomgebruik afneemt als apparaten minder gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook stekkerdozen die je op afstand uit kunt zetten met behulp van een afstandsbediening. Dergelijke functies zorgen ervoor dat je het stroomgebruik in huis goed kunt controleren. Sommige stekkerdozen kunnen ook bijdragen aan een veiligere leefomgeving. Veel moderne stekkerdozen hebben namelijk een functie om overbelasting tegen te gaan. Zo loop je een verminderd risico op storingen en zelfs brandgevaar.

Ontdooi je vriezer

Als je vriezer een lange tijd aanstaat, kan er veel ijsvorming aan de binnenkant van de vriezer ontstaan. De vriezer is daardoor minder goed geïsoleerd, waardoor hij meer stroom gaat verbruiken om koel te blijven. Om die reden raden de meeste fabrikanten aan om de vriezer eens in de zoveel tijd te ontdooien. Op die manier blijft de vriezer optimaal presteren en blijft hij zo zuinig mogelijk.

Stap over naar een andere energieleverancier

Om te besparen op gas en stroom is het belangrijk dat je bij de juiste energieleverancier zit. Hoeveel je voor je gas en stroom betaalt, is namelijk afhankelijk van welke energieleverancier je hebt. Om die reden kan het verstandig zijn om regelmatig verschillende energieleveranciers te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld een vergelijktool gebruiken om te bepalen welke energieleverancier in jouw geval de beste keuze is om zo te besparen op gas en stroom.

Conclusie

Steeds meer mensen besparen op stroom en gas, om de kosten te drukken. We betalen namelijk steeds meer voor energie. Met behulp van de bovenstaande tips lukt het je vast en zeker om op de stroomkosten te besparen. Wil je meer handige bespaartips? Lees dan ook de andere blogs op GeldVriend.nl! We plaatsen regelmatig interessante blogs die je helpen om op verschillende kostenposten te besparen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen

>