Geld besparen

De 10 beste tips om te besparen op je boodschappen!

januari 23, 2023

Op Geldvriend.nl vind je regelmatig interessante tips om beter met je geld om te gaan. In ons artikel ‘besparen op boodschappen: 10 tips’ lees je wat jij kunt doen om minder geld aan boodschappen uit te geven. Na de vaste lasten zijn de boodschappen bij veel mensen de hoogste kostenpost. Door op de boodschappen te besparen, kun je bijvoorbeeld geld opzij zetten voor een nieuwe woning, auto of verbouwing. Het kan erg handig zijn om te besparen op de boodschappen, ongeacht wat nu precies jouw spaardoel is.


Begin met het maken van een budget voor jezelf

Eén van de belangrijkste tips om te besparen op boodschappen is om een budget te maken. Bepaal hoeveel je maximaal nodig hebt voor je boodschappen als je slim inkopen doet. Voorkom dat je een te laag budget aanhoudt, want dit kan demotiverend werken. Als je het budget eenmaal overschreden hebt, is de drempel lager om het besparen helemaal links te laten liggen. Geef jezelf echter ook niet te veel ruimte als je een leuk bedrag opzij wilt zetten.

Maak een planning van wat je de hele week gaat eten

Wil je besparen op boodschappen, dan kan het verstandig zijn om een weekplanning te maken. Op deze manier voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan noodzakelijk. Als je met honger in de supermarkt loopt, heb je bijvoorbeeld de neiging om meer te kopen. Doe je dagelijks boodschappen, dan is de neiging om een keer eten te bestellen bovendien ook groter. Door een weekplanning te maken, weet je precies wat je die week aan boodschappen moet uitgeven.

Maak boodschappenlijstjes die binnen je budget vallen

Het vaststellen van een budget vormt de basis. Met behulp van onze overige tips om te besparen op boodschappen zorg je dat je binnen het budget blijft. Maak thuis een boodschappenlijstje dat binnen je budget valt en houd je daaraan als je eenmaal in de winkel loopt. Door vooraf een boodschappenlijstje te maken, heb je inzichtelijk hoeveel geld de boodschappen voor de week zullen kosten. Je hebt dan ook meteen duidelijk hoeveel budget je overhoudt voor niet-noodzakelijke boodschappen en leuke dingen.

Bekijk de aanbiedingen

Wil je geld besparen, dan is het verstandig om aanbiedingen in de gaten te houden. Houd er wel rekening mee dat niet iedere aanbieding ook daadwerkelijk helpt om geld te besparen. Dat is alleen het geval als je de producten normaliter ook zou kopen. Koop je producten die in de aanbieding zijn naast je gebruikelijke boodschappen? Dan helpt dit je niet om geld te besparen. Maar voor producten die je altijd nodig hebt, zoals brood, vlees, groentes en fruit, geldt dat het zeker interessant is om de aanbiedingen in de gaten te houden.

Ga naar meerdere winkels

Prijzen en aanbiedingen kunnen per winkel verschillen. De ene winkel heeft bijvoorbeeld goedkope groentes, terwijl het vlees in een andere winkel juist weer goedkoper is. Daarom kan het interessant zijn om verschillende winkels te bezoeken. Dit lijkt in eerste instantie misschien erg veel moeite te kosten, maar in de praktijk wen je hier al snel aan. Zodra je weet welke producten je per winkel moet hebben, heb je de boodschappen zo gedaan. En onderaan de streep kun je behoorlijk veel geld op boodschappen besparen met deze tip.

Haal bepaalde producten op de markt

Als we 10 tips noemen om te besparen op boodschappen, dan is het goed om ook de markt te vermelden. Op de markt zijn veel producten goedkoper dan in de supermarkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor fruit en groente. Marktverkopers kunnen deze producten vaak goedkoper aanbieden. Bijvoorbeeld omdat het eigen productie betreft, maar ook omdat een marktkraam minder personeelskosten en dergelijke betaalt. De kosten voor personeel, het pand en zelfs marketing worden in de supermarkten doorberekend in de prijzen.

Gebruik verschillende apps om te besparen op je boodschappen

In een artikel met als onderwerp ‘besparen op boodschappen: 10 tips’ mogen we uiteraard niet vergeten om een aantal applicaties te benoemen waarmee je geld kunt besparen. Een besparen op boodschappen app kan je veel geld besparen. Drie handige apps om te besparen op boodschappen zijn Too Good To Go, Boodschappen.nl en Vouchervandaag. Too Good To Go is een applicatie om voedselverspilling tegen te gaan. Via deze app kun je producten kopen die bijna over datum zijn of niet als dagvers verkocht kunnen worden. De producten zijn echter nog prima te nuttigen. Een goede manier om te besparen dus! Boodschappen.nl helpt je om producten uit verschillende winkels te vergelijken, en Vouchervandaag geeft je een overzicht van actuele kortingsacties in diverse winkels.

Laat je niet verleiden door de trucs van de supermarkten

Supermarkten gebruiken veel marketingtrucjes. De goedkoopste merken vind je bijvoorbeeld vaak onderaan in de schappen. Bovendien zijn extraatjes zoals snoep en snacks vaak zo opgesteld dat je nog snel iets meepakt voor je afrekent. Laat je daar niet door verleiden als je wilt besparen op je boodschappen.

Koop de huismerken

Wil je veel geld op boodschappen besparen, kies dan niet voor de A-merken. Koop in plaats daarvan de goedkope huismerken. Veel van deze producten komen qua smaak sterk overeen met de A-merken, maar in het prijskaartje zit een behoorlijk verschil.

Let op dat je eten niet over de datum gaat

Nog een van de beste tips om te besparen op boodschappen: voorkom dat producten over datum gaan. Het is bijvoorbeeld zonde als je een stuk vlees moet weggooien en opnieuw naar de supermarkt moet. Ook dat is een goede reden om per week te bepalen wat je gaat eten.

Conclusie

Deze 10 tips om te besparen op boodschappen kunnen je maandelijks veel geld schelen. Veel gezinnen geven aanzienlijk meer aan boodschappen uit dan noodzakelijk is. Met de tips die we benoemd hebben hoef je zeker geen compleet andere levensstijl aan te nemen. Ze helpen je vooral om slimmer boodschappen te doen. Op die manier kom je niets tekort, maar houd je wel meer geld over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook interessant

Andere bekeken ook de volgende artikelen